Kolindi pomogli 
i Bandićevi ljudi

Autor: VLM , 20. siječanj 2015. u 10:42
Foto: Boris Šćitar / Pixsell

Bandiću su novi izbori opcija jer bi mogao umjesto S. Švaljek postaviti svoga čovjeka.

Rezultat predsjedničkih izbora u Zagrebu, posebice broj glasova koje je osvojila HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, još je jedan dokaz da HDZ-u Zagreb više nije neosvojiva utvrda. Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je tek 15.717 glasova manje nego Ivo Josipović kojeg je podržavala lijeva koalicija. Taj rezultat ne govori samo o ogromnoj mobilizaciji HDZ-a nego i o tome da je K. Grabar-Kitarović osvojila i dio glasova onih koji nisu tradicionalno birači HDZ-a, kao i to da je njenom rezultatu pomogao i Milan Bandić, protiv kojega je otvoren kazneni postupak i kojem je trenutačno zabranjeno obnašati gradonačelničku dužnost.

Bandić je uoči predsjedničkih izbora podržavao Ivu Josipovića, ali nakon svoga uhićenja situacija se drastično promijenila jer je Bandić proces protiv sebe doživio politički montiranim. A to Josipoviću, kao dijelu vladajuće garniture, nije mogao "oprostiti".

Približavanje

Tako se u kuloarima može čuti da je nakon izlaska iz zatvora sklopio pakt s HDZ-om i obećao podršku K. Grabar-Kitarović. Naravno, ona nije mogla biti javna, ali su njegovi ljudi mogli odraditi priču na terenu i u onim dijelovima Zagreba gdje je Bandić tradicionalno jak i gdje ima svoje ljude osigurati potporu novoizabranoj predsjednici. U HDZ-u to nitko ne želi potvrditi, nego kažu da je Kolindin rezultat prije svega rezultat rada HDZ-a.

Među Bandićevim ljudima čuje se pak da je dovoljno usporediti broj glasova koje je Josipović osvojio u drugom krugu predsjedničkih izbora prije pet godina s brojem glasova koje je osvojio na ovim izborima. A tada je osvojio 50-ak tisuća glasova više. Jasno je da je Josipović izbore izgubio baš u Zagrebu, a ne u dijaspori. Iz svega se može zaključiti da se HDZ sve više približava Bandićevoj ekipi koja u Gradskoj skupštini ima tijesnu većinu s HSLS-om i HSS-om. Šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić bio je najavio kako će doći vrijeme da se nacionalne koalicije preslikaju i na lokalne, a HDZ je nacionalno u savezništvu s HSLS-om i HSS-om. Jučer nam je rekao da je pitanje kada će doći to vrijeme, ali da je to logika stvari.

Budući da Bandić sada čeka odluku Ustavnog suda o tužbi koju su podnijeli njegovi odvjetnici zbog mjere opreza kojom mu je zabranjeno obnašati gradonačelničku dužnost, zanimljivo je što će se događati nakon te odluke. Sugovornici bliski Bandiću kažu da se, ako Ustavni sud kaže da Bandić može obnašati svoju dužnost, on vraća na funkciju gradonačelnika.

Otela mu se kontroli

No, u slučaju da tužba ne bude prihvaćena, Bandić je spreman podnijeti ostavku, prenose nam izvori bliski gradonačelniku. Njegova ostavka, u tom slučaju, znači da će se u Zagrebu ići na nove izbore za gradonačelnika. Budući da se odluka suda očekuje u ožujku ili travnju, to znači da Sandra Švaljek još ne ulazi u drugu godinu mandata (to će biti tek u lipnju) i da ostavka gradonačelnika podrazumijeva prijevremene izbore. Kako će se u tom slučaju postaviti HDZ, tko će biti njihov kandidat, hoće li podržati kandidata HSLS-a Vladimira Ferdeljija i kakav će biti njihov odnos prema stranci koju osniva Milan Bandić, vidjet ćemo. Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, samozatajno tek kaže da HDZ ima rješenje za svaku situaciju. Bandiću su novi izbori svakako opcija jer mu to otvara mogućnost da umjesto Sandre Švaljek, koju navodno vrbuje SDP i koja mu se otela kontroli, postavi svog čovjeka ne bude li on sam mogao obnašati gradonačelničku dužnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close