Kolarić u Upravi Podravke, Pedersenu veće ovlasti

Autor: Danijela Jozić / VLM , 20. prosinac 2012. u 22:01
Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa/PIXSELL

Dovođenjem Kolarića osnažuje se Belupo, Jorn Pedersen preuzima strategiju i restrukturiranje, a slabi uloga pred. Uprave Zvonimira Mršića.

Nadzorni odbor Podravke u četvrtak je usvojio plan za 2013. godinu te strategiju poslovanja do 2017. godine.

Iz šturog priopćenja iz Podravke koje je jučer objavljeno putem Zagrebačke burze može se iščitati da je naglasak u narednom petogodišnjem razdoblju na "povećanju operativne efikasnosti, profitabilnom rastu uz dodatno snaženje pozicije na domaćem te ključnim inozemnim tržištima". Prevedeno na konkretniji jezik, a prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika, plan je da Podravka bude dokapitalizarana i to u iznosu od 200 milijuna eura, a taj bi novac trebao biti uložen u akvizicije. Uprava je u strategiji odredila 15 potencijalnih meta za preuzimanje među kojima su tvrtke koje se bave proizvodnjom dječje hrane, kao srbijanski Bambi, a obnovit će se i pregovori o strateškom povezivanju s farmaceutskom tvrtkom Alkaloid u Makedoniji. Nadzorni odbor Podravke donio je i odluku prema kojoj je kao šesti član Uprave kompanije imenovan Hrvoje Kolarić, inače predsjednik Uprave Belupa.

Doznajemo da je ovakva odluka donesena s obzirom na to da je Belupo najprofitabilniji dio Podravke i nosi oko 70 posto njezine neto dobiti. Uvođenjem Kolarića u Upravu trebale bi se navodno pojačati i investicije u sam Belupo. Poslovni dnevnik doznaje i da je došlo do 'preraspodjele' ovlasti unutar Uprave. Tako Jorn Pedersen dobiva novu ulogu od 1. siječnja 2013. godine i bit će nadležan za restrukturiranje i strategiju Podravke. Njegov dosadašnji zadatak – međunarodna tržišta – preuzet će Olivija Jakupec koja je u Upravi nadležna za prodaju. Zanimljivo je i da će Jorn Pedersen po novome direktno odgovarati Nadzornom odboru. Ovakvim se potezom smanjuje uloga predsjednika Uprave Zvonimira Mršića, a i potvrđuju glasine kako predstavnici mirovinskih fondova koji sjede u Nadzornom odboru nisu zadovoljni njegovim dosadašnjim vođenjem kompanije. Mirovinski fondovi inače imaju oko 30 posto vlasništva u kompaniji dok država ima 26 posto dionica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close