Kolakušić: Svi smo na gubitku radi zarade nekoliko pojedinaca kojima pogoduje ovakav Ovršni zakon

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2017. u 13:57
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

“Temeljem predloženih izmjena zakona broj blokiranih neće se smanjiti niti će se usporiti porast njihova broja”, upozorava sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić analizirajući donešene izmjene Ovršnog zakona.

U intervjuu za portal Novac za sve sudac Mislav Kolakušić komentira aktualne izmjene Ovršnog zakona za koje smatra da su usmjerene isključivo na zaštitu privatnog biznisa dijela odvjetnika i javnih bilježnika te da neće rezultirati smanjenjem broja blokiranih građana, a državna blagajna i vjerovnici i dalje će gubiti. 

"Prijedlog izmjena zakona ide u smjeru zaštite jedine nekretnine što je pozitivan pomak, ali bez uvođenja socijalnog cenzusa nastat će apsurdne situacije. Jedina nekretnina može vrijediti 20.000 i 20.000.000 kn. Primjerice, bračni par i njihova djeca vlasnici su svaki po jednog dvorca (potencijalni razvod i odvojeni život naravno nemaju nikakve veze s pokrenutim ovršnim postupkom) i svaki od njih duguje po nekoliko milijuna kuna. Neće ih se moći ovršiti, jer su im to jedine nekretnine pa su izuzete iz ovrhe", navodi Kolakušić te dodaje da razvijeni demokratski svijet ne poznaje blokiranog građana, a da mi imamo skoro 10% ukupnog stanovništva koje je isključeno iz gospodarskog života.

"Temeljem predloženih izmjena zakona broj blokiranih neće se smanjiti niti će se usporiti porast njihova broja. Prijedlog da se nekretnina ne može ovršiti za iznos duga manji od 20.000 kn je prenizak. S obzirom da 100.000 građana ima blokadu računa za iznos do 10.000 kn, može se pretpostaviti da dug 200.000 građana prelazi 20.000 kn pa im ta odredba ni na koji način ne može pomoći, Iznos mora biti najmanje 50.000 kn", istaknuo je Kolakušić.

"Uzrok nastanaka blokiranih građana u većini slučajeva je posljedica troškova ovršnog postupka i automatske blokade svih računa dužnika. Troškovi postupka uobičajeno prelaze nekoliko puta iznos duga te dovode do blokade svih računa građana i tada ovršenici više ne mogu platiti ni dospjele niti buduće dugove te nastaje začarani zlokobni krug u kojem svi gubimo. Gubi državni proračun i vjerovnici, svi smo na gubitku radi zarade nekoliko pojedinaca kojima pogoduje ovakav ovršni zakon i koji naravno žele da on što duže ostane na snazi", smatra on.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Osoba ne može biti doživotno blokirana. Zastarni rok od deset godina propisan Zakonom o obveznim odnosima dovoljno je dug da bi ovrhovoditelj svoju tražbinu mogao naplatiti ako je ona naplativa. sprječiti gomilanje duga nerazmjernim rastom kamata kada se ovrha ne može uspješno provesti.

neke stvari trebaju biti isključene od mogućnosti ovrhe.. tj. nisu dio (ne bi trebale biti) ekonomsko-pravnog života kao takvog već privatnog i pitanje ljudskih prava.

Ne treba uopće dirati ovršni zakon. On je kompleksan i uvijek će biti kritika s ove ili one strane.
Treba zakonom smanjiti odvjetničke tarife za takve slučajeve na 10-15% sadašnje pa neće biti niti tolikih dugova niti tolikih blokada. Ne može slanje rješenja za neplaćenu RTV pretplatu od 80 kn koštati 800 ili 1000 kn, pa onda još kamate na to. A samo mijenja ime i prezime na špranci. Treba biti 100 kn i bok.

HGK i HOK su braća po reketu! A ovce bleje i plaćaju!

New Report

Close