Kolakušić odbio nagodbu Hidroelektre Niskogradnje

Autor: Marija Crnjak , 13. kolovoz 2015. u 13:31
Sudac Mislav Kolakušić, Foto: Boris Šćitar / Pixsell

Pojedini vjerovnici stavljaju se u povoljniji položaj i namiruju po povoljnim uvjetima, oni s višim potraživanjima proizvoljno otpisuju potraživanja ‘malih’, kaže sudac.

Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je odbio prijedlog Hidroelektre Niskogradnje za sklapanje predstečajne nagodbe uz obrazloženje suca Mislava Kolakušića da sud ne može odobriti sklapanje predstečanje nagodbe u kojoj se pojedini vjerovnici stavljaju u povoljniji položaj i namiruju po znatno povoljnim uvjetima, čime se krši temeljno ustavno pravo na jednakost svih pred zakonom.

“Ovaj sud ne može odobriti sklapanje predstečajne nagodbe u kojoj se vjerovnici stavljaju u dijametralno različite položaje u pogledu namirenja, odnosno da vjerovnici s višim potraživanjima proizvoljno otpisuju potraživanja ‘malih’ vjerovnika u iznimno visokom postotku s dugim rokom otplate, dok su njihova potraživanja u cijelosti zaštićena, kako u pogledu izostanka otpisa dijela potraživanja, tako i u pogledu odvojenog namirenja”, piše u obrazloženju suca Kolakušića.

Ukupni iznos utvrđenih tražbina vjerovnika Hidroelektre Niskogradnje bio je 233,48 milijuna kuna, od kojih su tražbine vjerovnika iz javne uprave i trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu utvrđene u iznosu od 9,37 milijuna kuna te je predviđen otpis 60 posto glavnice i 60 posto kamata, dok bi se ostatak nakon počeka od jedne godine otplatio u 10 polugodišnjih rata. Druga skupina vjerovnika, financijske institucije s 198 milijuna kuna utvrđenih tražbina, stavljena je u puno povoljniji položaj, kaže Kolakušić. One su prihvatile plan predstečajne nagodbe s 97,85 posto glasova, koji je predviđao isplatu cijele glavnice nakon počeka od dvije godine, u kvartalnim ratama na osam godina i uz otpis kamata.

Komentirajte prvi

New Report

Close