Koksar za hotelsku tvrtku u Bakru traži 3,5 mil. kn, moguć due diligence u rujnu

Autor: Suzana Varošanec , 02. rujan 2014. u 09:41
Hotel Jadran radi s dvije zvjezdice te vapi za modernizacijom/G, Kovačić/PIXSELL

Nadaju se da će natječaj koji je otvoren do kraja rujna biti uspješan.

Bakarski Koksar, tvrtka u stopostotnom vlasništvu države koja je još 1994. godine prestala obavljati svoju proizvodnu djelatnost, i te kako ima razlog postojanja.

Iz niza razloga slovi kao potencijalno vrlo bogata kompanija, a prvi na računu mogao bi joj se naći svjež kapital od prodaje turističke tvrtke Hotel Jadran – Bakar. Njezin je, naime, stopostotni vlasnik, a na prodaju se Koksar odlučio jer mu ta djelatnost nije core business kojim se namjerava baviti (npr. upravljanje budućom poslovnom zonom). Tu je hotelsku tvrtku sad ponudio na prodaju, i to po početnoj cijeni od 3.507.511,40 kuna, koju je procijenio revizor zainteresiranim investitorima.

A sama odluka, s obzirom na to da je riječ o državnoj imovini, donesena je uz suglasnost države, odnosno Nadzornog odbora, koji će i odlučiti o cijeloj transakciji, izjavio je za Poslovni dnevnik direktor Koksara Željko Grujičić istaknuvši da prema statutu tvrtke bez suglasnosti NO-a nije dopušteno raspolagati imovinom. Koksar, tj. država kao njegov vlasnik, prvi put prodaje taj mali hotel, no tzv. predmet prodaje ipak je šira priča. "Mi prodajemo trgovačko društvo koje je u našem stopostotnom vlasništvu, dakle svu imovinu, prava i obveze tog d.o.o.-a. U to je, dakle, uključen hotel koji ima 30 soba i 60 kreveta te restoran i manja kongresna dvorana s 30-ak mjesta. Riječ je o ukupnoj površini koja iznosi 1365 četvornih metara i objektu izgrađenom u doba Austro-Ugarske.

Hotel radi s dvije zvjezdice te vapi za modernizacijom", kaže Grujičić. Temeljni kapital tvrtke je 1,5 milijuna kuna, a navedena cijena uključuje i depadansu s 15-ak soba koji je stanovnicima Bakra poznak pod imenom Slovenka. Tvrtka je u blokadi, a ostvaruje oko dva milijuna kuna prihoda. Njihov pad bilježi posljednjih godina, posluje s gubitkom te, prema podacima Poslovne Hrvatske, ima 14 zapsolenika. O mogućim kandidatima za kupnju trenutačno je bilo nemoguće doznati nešto više.

Iako su se neki raspitivali, hoće li tvrtka pobuditi interes kod investitora, trenutačno je i Grujičiću, tvrdi, nepoznanica. Nada se, kaže, da će natječaj koji je otvoren cijeli rujan biti uspješno okončan. No, dok taj postupak traje, javnost je uskraćena za niz podataka, poput odgovotra na pitanje tko je blokirao tvrtku. Svi zainteresirani kupci pozvani su obaviti due diligence. Uvid u osnovne uvjete moguće je obaviti preko internetske stranice samog prodavatelja, a za dubinsko snimanje valja se najaviti i potpisati ugovor o povjerljivosti.  

Komentirajte prvi

New Report

Close