Koje je neophodno menadžersko znanje u vrijeme krize?

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2015. u 09:13
Fotolia

Još se samo danas možete prijaviti na seminar Upravljenje likvidnošću!

Problem nelikvidnosti  u Hrvatskoj je negativni „šlag na tortu“ u uvjetima višegodišnje krize. Smatra se jednim od ključnih, njegovi korjeni su samo djelomično ekonomski, a u značajnoj mjeri su sociološki i reflektiraju nizak nivo etike poslovanja. Trendovi pokazatelja likvidnosti ukazuju da je pred velikim brojem poslovnih subjekata izazov financijskog restrukturiranja kojim će poboljšati likvidnost i solventnost, te kvalitetu novčanog toka.

No, pronalaženje načina za poboljšanje likvidnosti u poslovanju poduzeća nije jednostavno. Postoje razni modeli i alati koje je potrebno razumjeti te adekvatno primijeniti i povezati u dobar sustav za upravljanje likvidnošću. Odabir modela i alata ovisan je o djelatnostima, osobinama poslovnog subjekta, tržišnoj poziciji, povijesnim rezultatima, planovima za budućnost i drugim kriterijima i okolnostima iz internog i eksternog okruženja.

Prodaja je zastala, nelikvidnost raste, živci su sve tanji a spava se sve kraće. Temeljem opcije koja prevladava u crnim danima – „što još može poći po zlu" -, poduzetnici se u takvim situacijama reaktivno izlažu nekontroliranoj prodaji, brzopletoj promjeni poslovnih politika i ponašanja prema kupcima te time povećavaju rizike sinergijskih učinaka nenaplativosti potraživanja i/ili padu lojalnosti kupaca.

Kratki sadržaj i ciljevi seminara: 

Tijekom ovog seminara polaznici će se upoznati s modelima za procjenjivanje financijskih rizika, kriterijima za ocjenivanje likvidnosti, tehnikama i alatima za upravljanje likvidnošću i novčanim tijekom, izradama financijskih planova restrukturiranja te s donošenjem odluka o investiranju i financiranju.  

Koji je cilj seminara?

Cilj seminara je kroz dijalog i vježbe upoznati polaznike kako se izrađuje izvješće o novčanom tijeku i kako se očitavaju informacije koje pruža, kako se procjenjuju financijski rizci i ocjenjuje likvidnosti, kako se izrađuju financijski planovi restrukturiranja i kako se donose odluke o investiranju i financiranju.

Teme seminara:

  •  Pojam likvidnosti, pokazatelji kojima se mjeri likvidnost, financijska snaga i bonitet.
  •  Kako se izrađuje Izvještaj o novčanom tijeku indirektnom metodom korištenjem podataka iz bilance stanja i računa dobiti i gubitka?
  • Kako se analiziraju informacije iz višegodišnjih izvješća i ocjenjuje kvaliteta novčanog tijeka?
  • Financijsko planiranje, planiranje ulaganja i izvora sredstava.
  • Kako se planira i provodi financijsko restrukturiranje?
  • Upravljanje novčanim tokom (novčani proračun, slobodan novčani tok, izračun novčanog jaza)
  • Modeli i alati prevencije i zaštite naplativosti potraživanja (segmentacija, upravljanje portfeljem postojećih i potencijalnih kupaca, kolaterali).

Vie informacija o seminaru saznajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close