Kod nas ove financijske ustanove drže 1%, u EU čak 31% BDP-a

Autor: Bernard Ivezić , 04. listopad 2019. u 13:28
Foto: Getty Images

Fond Feelsgood prva je EIF-ova ‘social impact inicijativa’ u regiji.

VC i drugi rizični fondovi u Hrvatskoj raspolažu s više od pola milijarde eura  (4,1 milijardu kuna) investicijskog kapitala, objavio je u četvrtak na predstavljanju novog društva Feelsgood Capital Partnersa član Upravnog vijeća Hanfe Tomislav Ridzak.

"Riječ je o mladoj i manjoj ulagačkoj industriji na domaćem prostoru, u usporedbi s drugim, posebno javnim fondovima, a i po činjenici da drže samo jedan posto BDP-a Hrvatske dok slična društva u EU drže u prosjeku 31% BDP-a", kaže Ridzak koji zato vidi veliki potencijal za njihov razvoj.

Novo društvo prvo je u Hrvatskoj koje je ovdje i registrirano i ovdje će napraviti VC fond tzv. Feelsgood Social Impact Investment Fund. U nj je investirao Europski investicijski fond (EIF) 15 milijuna eura, a ostatak društvo skuplja od drugih ulagača.

Iza Feelsgood VC-a su visoka povjerenica WBAF-a za RH Renata Brkić, VC fond menadžer Srđa Iveković, bivši šef Uprave AZ-a Dinko Novoselec i bivši predsjednik Hanfe Petar-Pierre Matek. Uli Grabenwarter, zamjenik direktora EIF-a ističe da je ovo prva EIF-ova 'social impact' inicijativa u regiji.

"Želja nam je kroz ovu i buduće projekte pokazati da se može imati i dobar društveni učinak i profitabilnost", zaključuje Grabenwarter.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dr Uli Grabenwater je bio sef kabineta austrijskog kancelara koji mu je pomogao da postane to sto jest (daleko iznad svojih kompetencija).
Ulijeva najdraza knjiga o PE/VC ulaganjima je
“The J curve”….sto reci?
Povrati na ulaganje social impact fondova su minimalni. Gledajuci nekompetencije managera koji ce ga voditi u RH, samo ce se manageri dobro osjecati (dok primaju management fee). EIF ima talenat za odabir promasenih timova.

New Report

Close