Knjigovođe slave, ukida se novi kontni plan?

Autor: Suzana Varošanec , 24. listopad 2016. u 22:00
Vlado Brkanić, RRIF/P. M./PIXSELL

Poduzetnici će nastaviti raditi po starom, na gubitku informatičari.

Lome se koplja oko jedinstvenog kontnog plana: dok ga navodno žele Ekonomski fakultet u Zagrebu, Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika te TEB, HUP zahtijeva ukidanje. Razlog su visoki troškovi velikih i srednjih poduzetnika. U tome ima podršku RRiF-a, koji doznaje da će nova Vlada ukinuti njegovu primjenu, što bi značilo da će olakšati uvjete poslovanja.

Očekuju se izmjene Zakona o računovodstvu po hitnom postupku te brisanje članka 11. koji regulira kontni plan, objavio je RRiF, čime se nastavljaju aktivnosti započete u srpnju, kad je Vlada isto rješenje usvojila, ali je pala, pa Sabor nije izglasao promjene. Nema potrebe za razradom propisanog kontnog plana, zaključuje glavni urednik RRIF-a Vlado Brkanić. Bilo je neshvatljivo, kaže, što se propagira i nameće kao gotovo rješenje.

"Postaje razvidno da je naš pristup bio ispravan i da poduzetnici mogu nastaviti raditi kao i dosada,  dakle prema svom (slobodnom) računskom planu", kaže Brkanić. Među knjigovođama je zavladalo euforično stanje, kaže revizorica Dubravka Kopun. No, u informatičkim tvrtkama mogli bi, kaže, biti jako ljuti. Neki su razvili, sad očito bespotrebno, složene programe za prijelaz na novi sustav.  

Komentirajte prvi

New Report

Close