Knežević trgovine prodao Tommyju, veleprodaju Agrokoru

Autor: Danijela Jozić / VLM , 14. siječanj 2013. u 22:01
Ivan Todorić pobrinuo se da Roto Dinamic podeblja prihode

Knežević je svima atraktivan i zato što je ‘između ostalog’ dobavljač za lokale koji se nalaze na popularnoj plaži Zrće na Pagu.

Zadarska trgovačka tvrtka Knežević od 1. siječnja više nije članica Gastro grupe i razdvaja se na dvije nove tvrtke. Tvrtka, čiji je osnivač poduzetnik Predrag Knežević tako se, prema podacima od 30. studenog prošle godine, podijelila na: Knežević d.o.o. i Toni nekretnine d.o.o. Prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika prvu tvrtku, koja će nastaviti djelatnost veleprodaje kupuje Roto Dinamic, najveći domaći distributer za HoReCa kanal, inače u vlasništvu koncerna Agrokor. Nepoznato je što će biti s drugom tvrtkom – Toni nekretnine – koja na sebe preuzima dio imovine i poslovanja. Nejasan ostaje također i odnos sa splitskim trgovačkim lancem Tommy, u vlasništvu poduzetnika Tomislava Mamića. Naime, još početkom prošle godine Tommy je od Kneževića preuzeo dio maloprodaje.

Još ne može govoriti
O tome kolika je vrijednost spomenutih transakcija kao i zašto prodaje tvrtku (koju je  osnovao 2006. godine) u ponedjeljak nam Predrag Knežević nije htio reći, ali nam je na neki način priznao da sklapanje poslova još traje te da o svemu tome još ne može govoriti. Prema podacima s Fine, tvrtka Knežević je 2011. godinu (posljednji službeni podaci) završila sa više od 110 milijuna kuna prihoda. U tvrtci je bilo 109 zaposlenih. Kako se može iščitati iz revizorskog izvješća na maloprodaju se odnosilo 75,5 milijuna kuna dok je veleprodaja iznosila oko 35 milijuna kuna. Preuzimanje maloprodaje i reguliranje odnosa s Tommyjem navodi se u tom izvješću, uz napomenu da je "primopredaja trgovina izvršena u siječnju 2012. godine". Nije navedeno o koliko se objekata radi kao i koliki je promet u pitanju. Pokušali smo više konkretnijih infomracija doznati i od Tomislava Mamića, vlasnika Tommyja, no on nam do zaključenja ovog broja nije odgovorio. Podatak da je Tommy postao vlasnik Kneževićevih dućana dodatno potvrđuje da se splitski poduzetnik namjerava dalje širiti s obzirom da se prošle godine šuškalo da austrijski Spar želi preuzeti taj trgovački lanac. Tommy je značajno svoje poslovanje proširio i preuzevši dio objekata Keruma na području pet županija (među kojima je i zadarska) i taj bi lanac mogao 2012. završiti sa više od 1,7 milijardi kuna prihoda, čime postaje sedmi na listi najvećih deset trgovaca u nas.

Izlazak Rota, početak kraja
U Agrokoru su nam potvrdili sklapanje posla s Kneževićem te pojasnili da su preuzeli promet od oko 70 milijuna kuna. Roto Dinamic akvizicijom Kneževićeve veleprodaje dobiva važan dio tržiša, pogotovo kad je u pitanju ljetna sezona. Knežević je, naime, dobavljač za lokale koji se nalaze na popularnoj plaži Zrće na Pagu. Roto Dinamic već par godina posluje u sastavu koncerna Agrokor. Riječ je o bivšoj Roto grupi i Alfa Dinamicu, koji su nekad poslovali u sastavu Gastro grupe. Roto Dinamic je 2011. godinu završio s više od 580 milijuna kuna prihoda i uz dobit od 9,76 milijuna kuna. U tvrtci je zaposleno 377 ljudi. Roto je bio najvažniji član Gastro grupe, udruženja distributera veletrgovaca za HoReCa kanal. Izlaskom Rota mnogi su ocijenili da je to početak kraja Gastro grupe, što se polako pokazuje točnim. Gastro grupu je u siječnju 2012. godine napustilo sedam tvrtki (Teri trgovina, Grga, KA-3, Amadeus Vinkovci, Bijelić Co., Halajko Commerce i Magma Varaždin). Od proljeća prošle godine ni Ana Trade iz Karlovca više nije članica Gastro grupe i to prvenstveno radi poteškoća u poslovanju i nemogućnosti da plati dugovanja Karlovačkoj pivovari i Jamnici. Šuškalo se i da četiri dalmatinske članice Gastro grupe (Apfel, Merkur, Koktel i Veleprometrade) žele napustiti ovo udruženje, no prema sudskom registru tri spomenute još su uvijek na listi osnivača, izuzev Veleprometradea.

Gastro grupa

Tko je ostao? 

Od studenog prošle godine poziciju predsjednice Uprave Gastro grupe preuzela je Ivana Vidušin, koja jučer nije željela mailom odgovoriti na naša pitanja poručivši nam da je to "neprofesionalno". Gastro grupu prema posljednjim podacima iz sudskog registra čine: Apfel, Bure Commerce, Duopromet, DVC Zadar, Koktel, Merkur, Metalija-trans, Most, NK Commerce, Rabkomerc, Stridon, Tia partner. Od lani je u udruženje ušlo i Kutjevo.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

I tu koncentraciju Konzuma je odobrila stanovita gospoda “koja nikako ne moze biti u sukobu interesa”, ha?

New Report

Close