Knežević: SSSH ne priznaje sindikalni mir uoči izbora

Autor: Ksenija Rukavina , 27. rujan 2007. u 06:30

Prekjučerašnji sastanak sa Sanaderom zaoštrio je sukob među sindikalnim liderima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na čelu s predsjednicom Anom Knežević ne podržava inicijativu predstavnika Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozrena Matijaševića izrečenu nakon prekjučerašnjeg sastanka s premijerom Sanaderom u Banskim dvorima kako će se “sindikati u sljedećih 60 dana, uoči izbora, suzdržati od štrajkova i prosvjeda”. “Nikakav dogovor na sastanku s premijerom nije postignut niti sam ja u ime Saveza podržala Matiješevićevu samostalnu inicijativu. SSSH priprema prosvjede Elcona i Jadrana, a na Predsjedništvu središnjice 3. listopada odlučit ćemo hoće li biti prosvjeda zbog mirovinske reforme”, rekla je jučer Ana Knežević. SSSH, poručuju u tom sindikatu, nije ničiji vazal i njegova će tijela odlučivati o daljnim akcijama. Isto tako, upozoravaju, najveća sindikalna središnjica u državi ne pristaje na dodvorničku politiku drugih središnjica i uskraćuje pravo bilo kome da govori išta u ime SSSH. “Osim toga Ozren Matijašević nije koordinator svih središnjica”, poručila je Knežević.

Kriv Polančec
Sličan stav imaju i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) koji su priopćenjem poručili da se nakon spomenutog sastanka može steći dojam kako su se sindikati obvezali vlastima na socijalni mir do izbora. No za tu središnjicu krivac nije Matijašević, već Polančec. “Iako je bilo razgovora, i to ne na prijedlog predsjednika Vlade, o mogućem potpisivanju sporazuma o nastavku socijalnog dijaloga i korektnim odnosima do izbora, ocijenjeno je da bi takav sporazum, ako se već potpisuje, bilo bolje sklopiti nakon izbora kako se ne bi shvatilo da se ide na ruku ovoj vlasti, i to uoči samih izbora”, ističe Krešimir Sever, šef NHS-a, poručivši kako je sve ipak ostalo na razini riječi. Ako je potpredsjednik Vlade Damir Polančec iskoristio prigodu za davanje sasvim drugog tona cijelom sastanku, to je u najmanju ruku nekorektno, stoji u priopćenju NHS-a. “Osim toga koji se to čelnik bilo koje sindikalne središnjice može u ime nekog sindikata bilo kome, pa i Vladi unaprijed obvezati kako neće štrajkati ni prosvjedovati”, pita se Sever. A Ozren Matijašević, čelnik HUS-a, jučer je bio zgranut napadom Ane Knežević. “Nakon sastanka nisam govorio o ustručavanju od prosvjeda uoči izbora, to su mi novinari stavili u usta. Polančec je bio taj koji je to ustvrdio, a ja o tome nisam rekao ni riječi. Sindikati se jesu izjasnili kako neće podržati nijednu političku opciju niti prosvjedima dati nekoj stranci vjetar u leđa, ali tvrditi da sam rekao da neće biti prosvjeda je laž i glupost. Ako bude potrebe, industrijskih akcija će biti, a to sam nakon sastanka i izjavio”, kazao je ljutiti Matijašević.

Ljutiti Matijašević
Također ga je posebno naljutila izjava predsjednice SSSH kako on nije koordinator svih sindikalnih središnjica, te je podsjetio kako je 11. rujna izabran za koordinatora, i to nakon sastanka na kojem se Knežević nije pojavila. “Osim njezina nedolaska oduzeta joj je funkcija zbog nekorektnog ponašanja i istupanja sa Zakonom o minimalnoj plaći”, ustvrdio je Matijašević. Niti sam ja, a niti je HUS nečiji vazal, dodao je istaknuvši kako jedino njegov sindikat dvije godine zaredom Praznik rada provodi prosvjedujući. “Neću se više nikad baviti glupostima Ane Knežević: prvo, jer je ona svoj ”sindikalizam“ dokazala kada je protiv nje podignuta kaznena prijava zbog malverzacija sindikalnim novcem, a drugo, jer to nije dobro za moju mentalnu higijenu”, zaključio je Matijašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close