Ključni su vrijeme dostave i ambalaža

Autor: Darko Bičak , 21. srpanj 2014. u 22:00
Supermarketi trebaju optimalno svježe voće i povrće/FOTOLIA

Transport i skladištenje hrane, pogotovo voća i povrća su među najosjetljivijim artiklima u svakoj trgovačkoj mreži, jer za razliku od konzervirane ili isušene hrane, njihov vijek trajanja je ograničen, a zahtijevaju i posebnu pažnju pri opskrbnom lancu.

Obično nakon berbe i pakiranja, slijedi brzo pothlađivanje voća i povrća kod proizvođača, a nakon toga distribucija do skladišta trgovačkih lanaca.

Danas gotovo svi veliki supermarketi imaju bogato opremljene voćarnice u kojima se može naći apsolutno sve, od sezonskog voća i povrća do onog egzotičnog. Radi se o vrlo složenom sustavu te nije lako svesti taj sektor pod isti nazivnik. Tako postoje jagode koje se mogu u prodaji nalaziti maksimalno tri dana od trenutka branja, a istodobno tu su jabuke koje se, uz pravilno skladištenje, mogu čuvati i do šest mjeseci.

Temperaturni režimi
Vremena dostave u trgovine u potpunosti su usklađena, a proces komisioniranja, sustav skladištenja i logistika zbrinjavanja neprestano se optimira. Posebna pažnja pridaje se čuvanju proizvoda s posebnim temperaturnim režimima, poput voća i povrća, mesa, čokolada, mliječnih i duboko-smrznutih proizvoda, o čemu svjedoči strogo poštivanje načela HACCP sustava. Cilj svih trgovačkih lanca je da u svim svojim trgovinama svakodnevno održavaju visok standard svježine, što podrazumijeva ponudu besprijekornih i kvalitetnih proizvoda. Svježe voće i povrće pristiže svakog dana logističke centre trgovačkih lanaca, te se strogo kontrolira na ulazu u skladišta, a isto tako i na ulazu u trgovine. Faze koje voće i povrće mora prijeći su ubiranje, pakiranje, transport te distribucija. Procedura s egzotičnim voćem i povrćem koje dolazi s drugih kontinenata je ista, samo je transport duži.

Ovisno o vrsti i specifičnostima voća i povrća odvija se proces skladištenja istih u određenim temperaturnim uvjetima, a cilj je uvijek isti – svo pristiglo voće i povrće iz logističkih centara distribuirati u trgovine, te na zalihama imati što je moguće manje količine. Upravo zato kapaciteti skladištenja voća i povrća nisu veliki, jer je cilj distribucija.Izuzetak mogu biti banane, jabuke ili krumpir koji se mogu skladištiti dulje vremena, naravno, u pritom definiranim uvjetima kvalitete. Kada se govori o egzotici ili o manjem udjelu uvoznog voća, distribucija ovisi o destinaciji. U pravilu, robe koje dolaze iz južnih i toplijih krajeva se čuvaju na većim temperaturama od 8 do 13 stupnja Celzija (agrumi naranče, egzotika, banane) i njihovo maksimalno vrijeme mogućeg skladištenja je do pet dana, a da se pritom ne utječe na kvalitetu proizvoda.

Posebna vozila
U distribucijskom lancu bilo koje robe, a pogotovo one osjetljive, veliku ulogu ima ambalaža. Da bi se zadržala potrebna kvaliteta voća i povrća na policama prodavaonica, potrebno je posebno obratiti pozornost što se s tom robom događa dok ona ne stigne tamo.  S obzirom da nakon berbe voće i povrće nastavlja sa respiratornim procesima koji podrazumijevaju potrošnju kisika i otpuštanje ugljičnog dioksida, vode i energije potrebno ih je čuvati u hladnom okruženju. Prilikom berbe i transporta voća i povrća potrebno je naročitu pažnju posvetiti zaštiti plodova od mehaničkih oštećenja koja mogu prouzročiti pogoršanje kvalitete i ubrzanu biološku razgradnju.

Ako je vrijeme transporta do skladišta ili prodaje duže, potrebno je osigurati vozilo sa strogo kontroliranim klimatskim uvjetima za čuvanje. Suvremeno skladištenje podrazumijeva strogo kontroliranu temperaturu, vlagu i svjetlost u prostoriji gdje se čuva voće ili povrće. U supermarketima se često proizvod tijekom radnog vemena iznosi na police, a nakon zatvaranja vraća u hladnjaču. Osjetljivo voće i povrće se pakira u plitku ambalažu najviše do tri reda, dok se otpornije može pakirati i u više redova s tim da treba paziti na mogućnost povišenja temperature. Ambalaža koja najbolje odgovara zahtjevima za manipulaciju takvom robom je transportna kutija od valovitog kartona za transport voća i povrća, tzv. holandez. 

Komentirajte prvi

New Report

Close