Ključ uspjeha u rukama lokalne uprave

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 26. lipanj 2014. u 22:01
Poslovna zona Ivanec/Marko Jurinec/PIXSELL

Važan je i stav koji gradonačelnik ima, kaže Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije.

Prije nekoliko mjeseci grad Ivanec je u istraživanju britanskog Financial Timesa svrstan u kategoriji "Strategija za privlačenje i poticanje direktnih stranih ulaganja" među deset najboljih mikrogradova u Europi. Na privlačenja ulagača rade još od 2006. i u tamošnjoj poslovnoj zoni nude pogodnosti poput cijene od 17 eura po četvornom metru za komunalno opremljeno zemljište, te i poput ostalih poslovnih zona nude oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa, troškova prenamjene zemljišta, poreza u prvoj godini itd.

"Posljednjih mjeseci zaprimili smo interese dvaju ulagača, a nedavno je 10 ha otkupio investitor koji bi kroz dvije godine trebao početi s gradnjom", kaže gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Svjestan je, kaže, važnosti ulaganja i pristupa prema investitorima. Najvažnije ulaganje u toj zoni među njih 25 je njemačkog HEW-a. Nedavno je za stručnost u pristupu ulagačima pohvalu dobio i gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović od Emila Tedeschija čija Atlantic grupa u tamošnjoj industrijskoj zoni gradi tvornicu. Ovih dana u istoj zoni sklopljen je ugovor o ulaganju samoborske tvrtke Klimaoprema. "26 godina sam u gospodarstvu i shvaćam koliko je bitno biti u službi investitora i privući ulagače, posebno kod nas gdje je nezaposlenost 30 posto", kaže Bigović.

 

300milijuna

eura vrijedan je projekt u Rijeci

Kaže kako će atraktivnosti ulagača pomoći gradnja južne obilaznice pa će od naplatnih kućica udaljenost do zone biti svega 2,4 kilometara. Sve više ulagača dolazi i u poslovne zone u Slavonskom Brodu, Novskoj i Osijeku. Najzapaženije prema interesu ulagača jesu Međimurska i Varaždinska županija. Među njima je CWS Boco, tvrtka koja je nedavno položila kamen temeljac za ulaganje vrijedno 12 milijuna eura u zoni kod Čakovca. Direktor tvrtke Senko Judin daje sve pohvale gradu Čakovcu, kojeg vodi Stjepan Kovač, ali i cijeloj županiji. "Gradonačelnik nam je organizirao razgovor s Međimurskim vodama i ispunjeni su svi termini kada će što biti riješeno", kaže Judin. U poslovnoj zoni Prelog posluje austrijska tvrtka Paul Green, a tamo je i smještena njemačka tvrtka Haix.

U poslovnoj zoni Jalžabet pokraj Varaždina svoju investiciju priprema poljski Press Glass, te austrijska tvrtka Wollsdorf. U istoj je zoni smještena i Calzedonia te tvrtkaBoxmark koja proizvodi automobilske presvlake. Osobe bliske privlačenju ulagača sve pohvale daju i Borisu Miletiću, gradonačelniku Pule, te gradonačelniku Dubrovnika Andri Vlahušiću. Primjerice, Valamar je u roku 48 sati dobio građevinsku dozvolu,a otvorenje Valamar Presidenta bilo je prošli tjedan. U istom roku dozvolu je dobio i JHL, koji još nije krenuo u investiciju. U Rijeci će se u studenome održati Invest konferencija Primorsko goranske županije kojoj će zemlja partner biti Italija.

"Natječaj za koncesiju u Deltu raspisat će se krajem godine, a riječ je o gradnji kompleksa u novom dijelu grada i vrijedan je 300 milijuna eura, na jesen češki investitor kreće s gradnjom hotelskog kompleksa Costabella vrijednog 30 milijuna eura, a nedavno je i bilo značajno ulaganje u kontejnereski terminal", kaže Vojko Obersnel.  Gradonačelnik Delnica Ivici Kneževiću isto je uspješan u privlačenju ulagača. U poslovnoj zoni Lučica je značajno ulaganje Plifingera, koji širi kapacitete, isto kao i pilana Gic. Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije tvrdi kako je za privlačenje investicija i krajnji odabir investitora o lokaciji na koju će doći izuzetno bitan stav lokalne zajednice. "Uz faktore kao što su cijena zemljišta, dostupna infrastruktura, dostupnost i cijena ljudskih resursa, izuzetno je važan i stav koji gradonačelnik i njegov tim pokažu na sastancima", zaključuje Novinić.

Komentirajte prvi

New Report

Close