Klemm usporio, Securitas drugi, Klica stabilno

Autor: Saša Paparella , 01. lipanj 2014. u 22:00
U vrh najuspješnijih ušla i multinacionalka

Prvi je i dalje Sokol Marić, a iako mu prihodi padaju već treću godina zaredom, i dalje su trostruko veći nego kod drugoplasiranog Securitasa.

Kako pokazuju financijska izvješća za 2013., na domaćem zaštitarskom tržištu zaustavljen je nevjerojatan rast pojedinih tvrtki, a popis deset najvećih doživio je izmjene zbog dolaska multinacionalki.  

Novosti nema jedino na prvome mjestu: tu je i dalje Sokol Marić, tvrtka u vlasništvu Zlatka Marića. Doduše, Mariću su treću godinu zaredom pali prihodi: nakon rekordnih 342,6 milijuna kuna u 2010., lani je prihodovao nešto manje od 300 milijuna kuna. Dobit Sokol Marića također je pala, i to gotovo za trećinu. U usporedbi sa 44,9 milijuna kuna 2012., lani je profit bio gotovo za trećinu manji, 28,9 milijuna kuna.Do promjene je došlo na drugoj poziciji: umjesto AKD zaštite, tu je sada Securitas Hrvatska, zaštitarska tvrtka u vlasništvu multinacionalke Securitas koja je snažno penetrirala na hrvatsko tržište preuzevši zagrebački Zvonimir Security, riječki Protect i Sigurnost Buzov iz Slavonskog Broda.

 

26,6milijuna

kuna dobiti prije oporezivanja imao je vodeći Sokol Marić

Državna AKD zaštita pala je na treće mjesto, Četvrti je Klemm sigurnost, koji više nije u tako silovitom naletu. Podsjetimo, tvrtka u vlasništvu Josipa Klemma, predsjednika Udruge specijalne policije, 2012. je skočila sa sedmog na treće mjesto, a po dobiti su bili čak drugi, odmah nakon Sokol Marića. Klemmovi su se prihodi od 2010. do 2012. udvostručili sa 40,3 milijuna na 80,4 milijuna kuna. I 2013. imao je prihod deset milijuna veći nego prethodne godine, no više nema tako strelovita rasta, a dobit mu je pala za dva milijuna. Klemm je i na privatnom planu imao teške trenutke. Nakon slave u studenome 2012., kad je organizirao doček generala puštenih iz Haaga, ovog je proljeća doživio popriličan moralni pad nakon uhićenja zbog sumnje u malverzacije teške 3,2 milijuna kuna.  
 

Na petom je mjestu top liste državna tvrtka Fina gotovinski servisi. Finu GS smo prvi put uvrstili na ovaj popis jer se počela ozbiljnije baviti zaštitarskim poslom, no glavni im biznis i dalje ostaje baratanje gotovim novcem. Šesti je Bilić-Erić, čiji je prikriveni vlasnik navodno Vinko Žuljević Klica. Prihod te tvrtke iz Sesveta lani je bio na razini 2012. Na sedmom je mjestu Adriatic Security, sa 6,6 većim prihodom nego prethodne godine.Osmo i deveto mjesto dijele dvije tvrtke u vlasništvu Darka Vrbanca: Pregled i V  grupa, čiji je međusobni odnos teško dokučiv. Iza imena Pregled prikrila se nekadašnja V grupa zaštita, koja ima 41,6 milijuna kuna poreznog duga i blokirane račune, a lanjski pokušaj sklapanja predstečajne nagodbe je propao. Zato je poslovanje od 2012. uglavnom prebačeno na V grupu. I za tu je tvrtku ove godine otvoren postupak predstečajne nagodbe, zbog duga od 45,9 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close