Kinezi žele uložiti 13 milijardi eura u hrvatsku brodogradnju, nacionalni stadion, željeznicu...

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U Fondu za poslijeratnu obnovu Hrvatskoj su već dva desetljeća na raspolaganju 1,2 milijarde dolara, a u realizaciji projekata iz tog fonda uz UN sudjelovali bi i Svjetska banka i Kineska razvojna banka, tvrdi Malus.

UN-ova organizacija za industrijski razvoj, Međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije (UNIDO-ISEC) početkom studenoga u Pekingu organizirat će investicijski forum kojemu je u fokusu Hrvatska. Po riječima Siniše Malusa, menadžera za komunikacije Poslovne udruge Kine i Jugoistočne Europe (CSEBA), UNIDO ISEC za taj je forum pripremio 13 milijardi eura u različitim fondovima koji su Hrvatskoj namijenjeni već dva desetljeća, ali do sada nisu bili aktivirani, piše Večernji list.

– Agencija je na neki način “otkrila” stanoviti novac koji je Hrvatska trebala povući još prije 20 godina. Radi se i o nekim fondovima koji su bili namijenjeni obnovi ratom razorenih područja. Taj novac nije povučen i sada se tu otvara prilika da praktički ni krivi ni dužni povučemo određene fondove za koje se donedavno nije ni znalo da postoje – objašnjava Malus.

U Fondu za poslijeratnu obnovu Hrvatskoj su već dva desetljeća na raspolaganju 1,2 milijarde dolara, a u realizaciji projekata iz tog fonda uz UN sudjelovali bi i Svjetska banka i Kineska razvojna banka, tvrdi Malus.

Među potencijalno atraktivnim projektima je i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti, čime bi Zagreb i Hrvatska mogli postati važna točka novčarskog tržišta s obzirom na porast utjecaja kineske valute.

Na investicijskom forumu u Pekingu razgovarat će se i o suradnji na izgradnji hrvatskog nacionalnog nogometnog stadiona, o čemu su već vođeni razgovori s Hrvatskim nogometnim savezom. Kinezi su zainteresirani za ugradnju solarnih panela na taj stadion, a interesu je svakako pridonio i uspjeh naših nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Pod palicom UNIDO-a planira se i filmska suradnja, odnosno snimanje prvog kineskog filma u Hrvatskoj, a agencija će poticati i suradnju među produkcijskim kućama iz Hrvatske i Kine. Između ostalog, planirano je i pokretanje Hrvatskog filmskog festivala u NR Kini. Među ostalim potencijalnim investicijama spominje se i suradnja kada je riječ o tehnologiji vezanoj uz uspostavu 5G mreže, kao i uspostava stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru.

Više pročitajte ovdje.

Komentari (12)
 • itoldyouso
  itoldyouso 0:17 18.10.2018.

  Crumarix


  Ma nek nas kupe ( prisvoje ) kao pokrajinu… i stave jednog činovnika da nas vodi… ili je i to previše prema broju stanovnika.

  odi ti u Kinu, super ti je tamo.

 • itoldyouso
  itoldyouso 0:14 18.10.2018.

  viewer


  Ni manje ni više nego 13 milijardi eura. Koji smo mi sretnici! Sve nam se servira na pladnju od dobrotvora Kineza. Moš mislit! I Srbiji daju kredite, doduše uz povoljne kamate ali su ipak krediti, koji se moraju vratiti. A koneske firme rade sve te poslove i većinu materijala nabavljaju iz Kine. Ako kojim slučajem uzmu Srbe kao podizvođače, nema tu neke zarade, čisto preživljavanje, ako i to uspiju.
  a jesu dolarski krediti? gledao sam neki dokumentarac da tako daju i Afrikancima..
 • miami
  miami 19:36 17.10.2018.

  Mene fascinira njihova opčinjenost našom čistom i nevinom prirodom……. pozvati ih
  da se nadišu friškoga zraka ….i da uživaju u plavom nebu….koliko god žele..
  Lako za ekonomiju…

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve