Kinezi sada ciljaju svoju građevinsku tvrtku u Hrvatskoj

Autor: Suzana Varošanec , 23. studeni 2018. u 13:52
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Nakon iskoraka Tehnike prema Kinezima, primjer još čvršćeg povezivanja je tvrtka Gradnja iz Osijeka.

Veliki projekti u cestovnoj infrastrukturi i OIE u Hrvatskoj u kojima su u aktivnu poziciju zasad ušle dvije velike kompanije koje dolaze iz Kine – CRBC kao graditelj Pelješkog mosta te zatim i novi potvrđeni investitor u projekt vjetroparka u zaleđu Senja tvrtka Norinco International, sugeriraju dobru perspektivu za nove platforme suradnje između gospodarstvenika obiju država. No, očekuju se i prvi dogovori na planu kapitalnog povezivanja kineskih i hrvatskih tvrtki, pa čak je to po nekima i vrlo brzo izgledno.

Naime, u tijeku su razgovori potencijalnih kineskih partnera s pojedinim hrvatskim građevinarima u poteškoćama, koji bi im u slučaju pozitivnog razvoja donijeli svjež kapital.  Tako se otvara i pitanje je li nova platforma za obje strane prijeko potrebno rješenje vis a vis izvoditeljskog aspekta cijelog vala projekata, u kojima se, čini se, u sve većoj mjeri  očekuje prisutnost kineskih kompanija. Po mišljenju samih građevinara, teza da je Kinezima ovdje iz strateških razloga potrebna njihova građevinska kompanija može biti zanimljiva u kontekstu rokova izvođenja radova te manjka radnika u građevinskom sektoru Hrvatske, s kojim se danas  suočavaju svi građevinski poduzetnici.

Kroz nove forme čvršćeg povezivanja, stavljajući i taj aspekt pod svoju kontrolu, zapravo bi kao partneri jamčili uredno izvršenje posla investitorima, a isto i prema svojim principalima. Zagrebačka Tehnika prva je objavila je da je s jednom od najvećih građevinskih kompanija u Kini Guangxi Construction Engineering Group No. 1. potpisala sporazum koji se tiče suradnje na razvijanju i izvođenju više projekata u Hrvatskoj. Nisu ulazili u pojedinosti, no to predmnijeva zajednički nastup na određenim projektima.

Posrijedi je postizanje sinergije u pristupu na tendere, ali tek kad vide koje su zajedničke mogućnosti, odnosno kad se te tvrtke bolje upoznaju i ustanove jesu li kompatibilne.  Pod tim uvjetima, i za njih postoji mogućnost, odnosno ne može se isključiti da u drugoj fazi suradnja mogla prerasti u strateško povezivanje. Ipak, to je zasad na 'dugom štapu'. Nakon iskoraka Tehnike prema Kinezima, kao primjer još čvršćeg povezivanja, ističe se i građevinska tvrtka Gradnja iz Osijeka.

Neslužbeno se doznaje da se tamo očekuje završnica aktivnosti koje je navodno poduzela Uprava Gradnje u relaciji s predstavnicima jedne također velike građevinske tvrtke iz Kine. Informacije su, kako se čuje, već razmijenjene, a na kineskoj strani sad je  da "prelomi" hoće li zaista ući u vlasničku strukturu ovog posrnulog hrvatskog  građevinara. U slučaju Gradnje procjenjuje se da će odluka ovisiti procjeni investitora vezano za pitanje isplativosti ulaganja, i to sa stajališta referenci koje Gradnja svakako ima kao i imovine velike vrijednosti s kojom tvrtka raspolaže. 

Osječka priča
Osječki građevinar, danas s manje od 200 radnika, kao i mnogi drugi dugo  je odolijevao krizi i problemima u sektoru, ali su poteškoće kulminirale prošle godine. Zbog manjka likvidnih sredstava i radnog kapitala, tvrtka je krajem 2017. zatražila postupak predstečajne nagodbe. Nedavno je odlukom Trgovačkog suda postupak obustavljen, dok je sve teža situacija potaknula ne mali broj radnika da posao potraže negdje drugdje.

Pravo je pitanje što je sa zaposlenošću kapaciteta, posebice na projektima koji su financirani  EU novcem, primjerice, kakav je i veliki osječki vodno-komunalni projekt. Utoliko, vrijeme se za Gradnju pokazuje kao velik neprijatelj, što znači da tvrtka ima kratki rok za rješenje.  U građevinskom sektoru nakon raznih previranja sa zanimanjem prate aktivnosti kineskih korporativnih predstavnika na našem terenu.

Nešto se događa, Kinezi intenzivno snimaju hrvatsko tržište kao i same građevinske kompanije, tvrde mnogi uz sektora. S obzirom na razmjere prikupljanja informacija, neki će reći kako Kinezi rade due diligence za cijelu Hrvatsku. Kako bilo, budućnost  kinesko-hrvatskog kapitalnog povezivanja u građevinskom sektoru sagledava se pozitivno s visokim procjenama mogućnosti da neka od njih dublje uđu u Hrvatsku.  

Važnost 'lokalaca'
Odluka će ovisiti o rezultatima analize tržišta i hrvatske regulative,  temeljit će se na procjenama financijske isplativosti, a operativno provesti upravo kroz vezivanje za lokalnog partnera jer se tako probijaju na nova tržišta.  "Očekujemo da će se Kinezi javljati na infrastrukturne tendere   u željezničkom sektoru i  vodno-komunalnom gospodarstvu. Probili su led s Pelješkim mostom, i zacijelo trebaju novu platformu za širenje svog poslovnog utjecaja vezano za hrvatsko tržište te šire po Europi", zaključuje Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada.   

Puno se stranih kompanija dosad propitkivalo za hrvatske tvrtke, ali nije došlo do transakcija jer je tržište ograničeno. Međutim, ako se strateški promišlja da je ovdje baza za širenje, stvara se podloga za novu dimenziju hrvatsko-kineskog poslovnog povezivanja.  

Komentari (7)
Pogledajte sve

Jedva čekam…da spuste NAPUHANE CIJENE USLUGA I GRAĐEVINSKOG MATERIJALA…
I stavite ponovno P D V . ….Jer uskoro se rađa _ NOVA PRIVILEGIRANA KASTA U DRŽAVI-
GRAĐEVINSKA INDUSTRIJA….. u sprezi sa politikom.

Moguće je i da su i kinezi sa kajzerice odselili u jug II ko i netko kako je preselio ispite bezizlazno nepoložive iz Zagreba u Osijek .

Ajde možda i gradski vrt se obnovi uz pomoć kineza ako zaglavi dogovor sa Mađarima .

Samo da kinezi ne počnu kinjiti ko bijesna baba i sve će biti uredu.

‘za novu dimenziju hrvatsko-kineskog poslovnog povezivanja. ‘

Je znači onda to, kako će dosadašnje dimenzije ići na reviziju pred kakav stručni odbor ili komisiju sabora , istovremeno sa strukovnom revizijom udžbenika povijesti za 4. razred srednjih škola , kako bi te stare dimenzije bile učinjene prihvatljivima za budućnost hrvatske države. To će biti lagan zadačić, možda po šabloni kakve frendly revitalizacije, ko 3.maj iz rijeke primjerice . E sad nakon rusa i sber banke , i kinezi bi mogli preopteretiti zabrinute glave raspjevanih harmonikaša koji uzimaju u pridržaj te , ‘dimenzije ‘.

Trebali bi biti ludi da kupuju te propalitete: tvrtke s katastrofalnim menadžmentom, nikakvom organizacijom, gomilom dugova i lošom reputacijom neplatiša dobavljačima. Radnike koji im trebaju mogu zaposliti u tvrtki koju samu osnuju, a ako ima nešto mehanizacije da vrijedi, to se povoljno može kupiti kad ovi odu u stečaj.

Jedini razlog dosadašnjeg opstanka tih zombija koji su davno trebali propasti, nada je njihovog komunističkog menadžmenta i njihovih političara- jataka da će imati još prilika za lovu u mutnom.

New Report

Close