Kineski investitori raspituju se za Pode, Luku Šibenik i TEF

Autor: Suzana Varošanec , 17. prosinac 2015. u 22:00
Luka Šibenik u većinskom je vlasništvu kutinske Petrokemije/Duško Jaramaz/PIXSELL

Novi turistički i stambeni projekti razvijat će se na prostoru površine 28 hektara u vlasništvu grada.

Idućeg utorka očekuje se usvajanje proračuna Grada Šibenika, teškog oko 205 milijuna kuna, važnog za velike razvojne planove, posebice komercijalizaciju prostora TEF-a, za što je predviđena stavka od 200 tisuća kuna. Toliko će stajati procedura međunarodnog javnog poziva investitorima za iskazivanje interesa za navedenu zonu.

Riječ je o oglasu, prema riječima šibenskog gradonačelnika Željka Burića, koji će početkom 2016. najvjerojatnije objaviti u Financial Timesu. A nakon što gradske vlasti opipaju puls stranih investitora, uslijedit će i obvezujući tender za davanje koncesija. Novi projekti razvijat će se na prostoru površine 28 hektara, u vlasništvu grada koji se pobrinuo da se riješe sve hipoteke, a nudit će cjelokupnu zonu, ne samo obalni pojas. S lokacijom i mogućnostima koje se pružaju za turističko-komercijalne sadržaje kao i stambenu zonu te ostale društvene sadržaje već su se upoznali potencijalni investitori iz Irana i Njemačke.

No, pokazalo se da postoji i interes investitora iz Kine. Gospodarska delegacija kineskog Veleposlanstva ovih dana bila je u Šibeniku. Nastavak je to započete suradnje, s posebnim naglaskom, kaže Burić, na moguću gospodarsku suradnju. Obišli su, doznajemo, Industrijsku zonu Podi, razgovarali i o Luci Šibenik u većinskom vlasništvu kutinske Petrokemije, koja joj od pretovara fosfata donosi sve veće prihode. "U Podima je u završnoj fazi spajanje sustava odvodnje na gradski pročistač, što je čini iznimkom među svim industrijskim zonama u Hrvatskoj.

Kineske goste zanimala je i mogućnost željezničkog povezivanje zone, a u tom pogledu dvije su mogućnosti – da se poveže sa Šibenikom, ili sa čvorom u Perkoviću. Najavili smo im i da ćemo uskoro raspisati međunarodni natječaj za prostor TEF-a", kaže Burić. Ovime bi se mogla zaokružiti šibenska karta velikih stranih investicija od nekoliko milijardi eura s obzirom da, kako dozanjemo, britanski kapital već uvelike razvija projekt luksuznih vila na Brodarici, a švicarski je za projekt na platou Zablaće već angažirao poznatog arhitektu Nikolu Bašića. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

kad bi dobio kunu za svaki put kada su se kinezi na nešto interesirali kod nas, bio bi milijarder 🙂

New Report

Close