Kineski charteri u Zračnu luku Zadar slijeću ujesen, u svibnju promotivni let

Autor: Suzana Varošanec , 08. travanj 2015. u 12:13
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Hainan airlines, najveća kineska privatna avio kompanija, priprema i novu destinaciju za Prag do kraja godine, pa je predložena konekcija na Zadar gdje je istaknuto da bi ta redovna linija trebala biti 2 puta tjedno.

Projekt dolaska kineskih chartera u Zračnu luku Zadar kreće ujesen, odnosno u posezoni, potvrdila je to Poslovnom dnevniku direktorica Zračne luke Zadar Irena Ćosić navodeći i jedan promotivni let u svibnju.

Niame, kako nam je Ćosić pojasnila, delegacija iz Hrvatske s predstavnicima CSEBA i Zračne luke Zadar boravila je u Pekingu prošlog tjedna od 31. ožujka do 4. travnja radi nastavka priprema za direktne avio letove Zadar-Chongqing, a sve prema od strane DC travel agencije pripremljenim 7-dnevnim paket aranžmanima putovanja u Hrvatsku, i to u okvirima potpisanog ugovora iz veljače 2015g. te ostalih dogovora utemeljenih tijekom studijskog putovanja kineskih tour operatora našim odredištima u jesen 2014. godine.

"Ovaj put se uz podršku Vlada obiju država, Ministarstva turizma i GU HTZ-a pokušalo još jednom ubrzati proces rješavanja uočenih administrativnih barijera i dozvola koje su kao osnova za uspostavu zračne veze prijeko potrebne i time nastavak rasta posjeta kineskih turista u RH. Osim usuglašenih turističkih aranžmana potrebna je znatno jača i veća promocija Hrvatske, kao nove destinacije u Kini. Vize će se rješavati preko Veleposlanstva Italije i to kao multiple entry Schengen vize.

Turistički aranžmani sadržavaju posjete raznim hrvatskim odredištima i nacionalnim parkovima kao i jednodnevne shopping posjete u Veneciju i Beč (u Zadru boravak 3-4.dana), kaže direktorica Ćosić.

Kako je jedan od najvažnijih čimbenika cijelog projekta avio prijevoznik stoga je, doznajemo, održan sastanak i u sjedištu Hainan Airlinesa, najvećoj kineskoj privatnoj avio kompaniji. Predstavnici ZL Zadar tom su prigodom potvrdili spremnost za uslugu HUB AIRPORT te sve aktivnosti i pogodnosti vezano za uslugu Cargo prometa.

Također, Ćosić ističe da su predstavnici Hainan airlines pozvani u posjetu Zadru "gdje će im biti prezentirani svi uvjeti i usluge koje pruža ZL Zadar te svi turistički kapaciteti, prirodne i kulturne znamenitosti u našoj županiji i šire". Hainan airlines priprema, doznajemo, novu destinaciju za Prag do kraja godine, pa je predložena konekcija na Zadar gdje je istaknuto da bi ta redovna linija trebala biti 2 puta tjedno.

Već postojeći redovni letovi na Rim imaju veliku popunjenost više od 90% , a postupak za dobivanje odobrenja eventualnog technical stopa za Zadar uzme više mjeseci tako da isto nije izvedivo za ovo sezonu.

"Budući da je na kraju razgovora od svih pregovaračkih strana iskazan veliki interes da se sve postojeće barijere čim prije riješe dogovoren je promotivni let u svibnju iz Chongqinga u Zadar koji će biti generator hrvatske promocije na kineskom tržištu i temelj za daljnju promidžbu u smislu upoznavanja kineske javnosti s novom Europskom hit destinacijom što će u konačnici rezultirati boljom prodajom pripremljenih turističkih paketa za charter letove prema Zadru i ostalim odredištima u Republici Hrvatskoj", navodi direktorica.

Od velikih infrastrukturnih projekata Zračne luke Zadar (čija je dokumentacija u pripremi za ishođenje sve potrebne dokumentacije i dozvola) ističu se rekonstrukcija i produljenje USS i voznih staza, te rekonstrukcija i proširenje glavne stajanke, a prezentirani su zainteresiranim predstavnicima velikih kineskih građevinskih i investicijskih korporacija i banaka.

Inače, sezona 2015. je u Zračnoj luci Zadar startala vrlo optimistično, sa izvrsnom popunjenošću zrakoplova i povećanjem broja putnika u odnosu na predsezonu protekle godine. Naime, u periodu od 1. siječnja do 7. travnja ostvareno je čak 50,9% više putnika u odnosu na isti period prošle godine, što je posebno značajno budući da se radi o predsezoni. Tijekom navedenog perioda kroz Zračnu luku Zadar je prošlo sveukupno 18.660 putnika, dok je protekle godine ta brojka iznosila 12.359 putnika. Prvi put je promet i u veljači ove godine zabilježio porast broja putnika u iznosu od 1,6 posto u odnosu na veljaču 2014g.Ožujak je u porastu za 85,1 posto, a travanj prvih tjedan dana bilježi povećanje 73 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jesen je u najmanju ruku neobičan termin za početak charter letova na jednoj tako novoj i tržišno upitnoj liniji

New Report

Close