Kina i Hrvatska razmjenjivat će studente i stručnjake

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2013. u 15:06
Ilustracija Guliver/Thinkstock

Tim ugovorom jačamo suradnju na području visokog školstva, povećavamo broj razmjena studenata, nastavnika i stručnjaka

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i zamjenik ministra obrazovanja Narodne Republike Kine Liu Limin potpisali su danas u Zagrebu Program suradnje u području obrazovanja između dvaju ministarstava za razdoblje od 2013. do 2016. Kina i Hrvatska već imaju vrlo dobru suradnju, a nadamo se da će potpisani ugovor i razmjena na području obrazovanja još više produbiti to prijateljstvo i komunikaciju, rekao je nakon potpisivanja zamjenik kineskog ministra Limin.

Tim ugovorom jačamo suradnju na području visokog školstva, povećavamo broj razmjena studenata, nastavnika i stručnjaka, istaknuo je, dodavši da takva suradnja daje i čvrste temelje za suradnju i komunikaciju na području gospodarstva, društva i kulture. Ministar Jovanović ocijenio je kako je to velik dan za hrvatsko Ministarstvo, ali i za cijelo hrvatsko društvo te da je suradnja s prijateljskom Kinom za sve veliki izazov, budući da se radi o svjetskoj velesili koja puno ulaže u obrazovanje i izuzetno je konkuretna. Na pragu ulaska u Europsku uniju i cilj Hrvatske je da je konkurentna, pri čemu je obrazovanje jedan od ključnih faktora koji će to omogućiti, dodao je.

Ustvrdivši kako je suradnja i dosad bila dobra, Jovanović je izrazio uvjerenje da će se tim ugovorom ona još više unaprijediti, te da je to početak još bolje, jače i čvršće suradnje od koje će, kroz razmjenu iskustava i studenata, profitirati obje države. Jovanović smatra da je to dodatni korak za čvršću suradnju Hrvatske i Kine na području gospodarstva "što s obzirom na mogućnosti Kine predstavlja jednu od važnijih aktivnosti hrvatske vlade u cilju osiguranja investicija u Hrvatsku, otvaranja novih radnih mjesta te većeg BDP-a, što znači i veća ulaganja u sustav obrazovanja i znanosti".

U tekućoj akademskoj godini u Hrvatskoj su na školovanju tri kineska državljanina, a u Kini 16 hrvatskih, na Sveučilištu za strane studije u Pekingu djeluje lektor hrvatskog jezika i književnosti, postoji i samostalni odjel za hrvatski jezik, a studentima jezika Ministarstvo dodjeljuje semestralne istraživačke stipendije za tečaj hrvatskoga jezika.

Kao dobar primjer suradnje na području izobrazbe Jovanović i Limin istaknuli su Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, koji je u suradnji sa Šangajskim institutom za međunarodnu trgovinu otvoren prošle godine s ciljem promicanja kineskoga jezika i kulture te jačanja gospodarskih veza između dviju država. Šesteročlano kinesko izaslanstvo danas će još posjetiti zagrebačku Osnovnu školu Matija Gubec, Rektorat Sveučilišta u Zagrebu i Konfucijev institut.

Komentirajte prvi

New Report

Close