Kerumov stečaj po novom vodi Natalija Mladineo, ročište 4. travnja

Autor: Suzana Varošanec , 30. siječanj 2019. u 22:01
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Stečajni postupci otežani zbog nedostupne dokumentacije, u Splitu pala i smjena.

U aktualnom predstečaju mesne industrije Imes iz Samobora te subjekta Stečajna masa iza Adria Maris iz Pule očigledne su poteškoće glede pristupa dokumentaciji, a problem također postoji i kod stečaja Keruma. Predstečajni povjerenik Imesa Damir Šebetić ne može doći do knjigovodstvenih podataka, a tvrdi i da nema uvid u poslovanje tvrtke. Stečajni upravitelj Ivan Gjurašić u nastavku pulskog stečaja zaziva pomoć suda kako bi došli do tražene dokumentacije od bivše Uprave.

No, predmet broj St-2/2013 od 2. studenog 2018. u kojem je otvoren stečaj Keruma – s velikim brojem vjerovnika koji su prijavili 1,025 milijardi kn tražbina, što nije konačno zbog mogućnosti naknadne prijave jer se vodi po starom zakonu, ukazuje na šire probleme. Uoči ispitnog i izvještajnog ročišta smijenjena je stečajna upraviteljica Mirjana Zuzija, jer po ocjeni Trgovačkog suda u Splitu “dužnost ne obavlja uspješno”. Imenovana je Natalija Mladineo.

Uz seriju prigovora na račun rada smijenjene upraviteljice, obrazloženje rješenja zanimljivo je i zbog prenošenja njezinih navoda kako nije mogla dobiti podatke o stanju imovine dužnika od prijašnjih ovlaštenih osoba, odnosno tvrdnje da je bila “primorana sama istraživati imovinu, obveze i prava dužnika.

Prijedlog za odgodu ročišta dostavljen prije odluke o razrješenju, TS zbog navedenog nije usvojio, a ročište se ipak neće održati 1. veljače. Odgođeno je za 4. travanj, kako bi se nova upraviteljica mogla očitovati o prijavama tražbina te podnijeti izvješće vjerovnicima.

Sud iznosi i da iz Izvješća o gospodarskom položaju dužnika nije razvidno kakvo je stanje imovine dužnika danas: nisu navedeni podaci o nekretninama, pokretninama, potraživanjima dužnika te o ostaloj imovini, a niti oni o parničnim i drugim postupcima u tijeku u kojima je dužnik stranka.

I sama upraviteljica u izvješću navodi da računovodstvo dužnika nije bilo uredno vođeno te da poslovne knjige i poslovna dokumentacija ne odražava pravo i stvarno stanje imovine i obveza, dok s druge strane, unatoč tome, ne navodi bilo kakve podatke o tome kakvo bi to pravo i stvarno stanje kod dužnika bilo danas, odnosno u vrijeme otvaranja stečaja, zaključuje Trgovački sud.

Komentirajte prvi

New Report

Close