Kerum pred Josipovićem: Vlast prodaje muda za bubrege

Željko Kerum / Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL Željko Kerum / Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Predsjednik je iz prvog reda slušao splitskog gradonačelnika.

Otvaranje međunarodnog sajma Gast u Splitu, na kojemu je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, bila je prilika splitskom gradonačelniku Željku Kerumu da na govornici progovori o problemima koji ga i samoga tište, ali ne kao gradonačelnika, već poduzetnika.

- Ne vidi se izlaz iz situacije i smjera kojim idemo. Ja situaciju u poduzetništvu i gospodarstvu znam odlično, u sličnoj sam situaciji kao i ostali. Za nas je pojam takmičenja i utakmice bio tko ima više radnika, a sada se natječemo tko će imati manje ljudi. To je žalosno što hrvatska država i vlast, bez obzira bila ona lijeve ili desne ideologije i svjetonazora, to ne primjećuje već doslovno prodaje muda za bubrege, ispričavam se na izražaju. To je puno teorije, a prakse nikakve – u mikrofon je skresao Kerum i dobio sramežljiv aplauz usred govora, kojeg je nastavio bez dlake na jeziku.

- Najveće štetočine poduzetništva su banke i porezna. Porezna nema razumijevanja, ide s represivnim mjerama, namet na namet, a banke da i ne spominjem koji godinama rade štetu firmama. Došli smo do situacije da praktično ne možeš dalje funkcionirati. Mislim da ne idemo u dobrom smjeru i da će biti još puno gore! – zaključio je Kerum i dodao kako će u Hrvatsku dolaziti strane firme koje će graditi ceste, kao što je slučaj i u Sloveniji. Poručio je da treba prestati s teorijom i započeti s praksom.

Predsjednik Josipović otvarajući sajam je rekao kako kriza dominira našim društvom, a organizacija ovakvog sajma unosi optimizam.

- Danas je pitanje nezasposlenosti i i siromaštva ključni probelm. Nadam se da će program potiacanja investicija dovesti do smanjenja nezaposlenosti i da će dogodine biti bolje – poručio je Josipović ne osvrćući se na Kerumovo izlaganje koje ni kasnije nije želio komentirati.

Sajam Gast obuhvaća niz specijaliziranih sajmova: sajam prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, kave, namještaja, vina i turizma.

Komentari (3)
 • viewer
  viewer 14:16 6.3.2013.

  cazo22, mislim da su ovo poslovne novine a ne neko zutilo, gdje se sire parole: ubij kulaka majku mu…
  Sve one, koji ne placaju poreze ili doprinose treba goniti, to je moj nacelni stav, neovisno o kome se radi. A ako cemo o postenju ili prvom milijunu poslovnih ljudi, trebao bi procitati, kako su recimo: Gates, Buffet, Trump, Soros … dosli do prvog milijuna. Nigdje novac ne pada kao “mana” s neba, osim u Bibliji.

 • cazo22
  cazo22 14:06 6.3.2013.

  vlasnici tvrtki koje si nabrojao,poznati su po skromnosti,jedan živi u dvorcu i ima zeru otočića….

 • viewer
  viewer 13:53 6.3.2013.

  Trebao je reci da on otpusta radnike i zatvara firme, dok drugi kompetentni poduzetnici ulazu u nove projekte. Recimo Agrokor ove godiene ulaze samo u Vukovar cca.300 mio. kuna, Atlantic pravi novu tvornicu vrijednosti cca. 10 mio. eura, Kandit isto tako i jos puno drugih poduzetnika, koji imaju vizije i osmisljene programe. Naravno da je njemu Porezna uprava trn u oku. Pa tko je jos vidio u ovoj zemlji da se porezi i doprinosi placaju? Pa misli si Kerum, ako to platim, sto onda ostaje meni, za moj luksuzni zivot!?
  Sad su mu i banke trn u oku. A dok su mu pomagale da uspostavi svoj imperij, nisu mu smetale. S jedne strane gledano, hvala Bogu da ovakvi tipovi polako nestaju sa poduzetnice scene.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve