Kerum, Milošević i Kordić dužni za kavu

Autor: Božica Babić , 08. veljača 2016. u 08:14
Foto: Pixsell

Tvrtka Gala Plus talijanskoj Lavazzi otkazala distribuciju, od lokalnih poduzetnika pokušava naplatiti dugove.

Gala Plus, dosadašnji uvoznik i distributer Lavazza kave za Hrvatsku u siječnju je inicirala raskid ugovora s principalom Lavazza Italia, objavili su u petak iz Franck grupe, koja je Galu Plus preuzela u srpnju 2013. Time hrvatsko tržište do daljnjega, dok Lavazza možda s nekim novim distributerom ne ugovori aranžman, ostaje bez crnog napitka tog poznatog talijanskog brenda.

Obrazlažući svoj postupak iz Francka poručuju kako je presudna bila "izmijenjena strategija ulaganja principala u razvoj tržišta kave pa takva poslovna politika Lavazze Italia onemogućuje daljnje ostvarivanje punog potencijala brenda Lavazza na hrvatskome tržištu što je ujedno ograničilo prostor djelovanja Gale Plus u učinkovitom odgovaranju na svakodnevne potrebe tržišta". Time je, ističu, neposredno u pitanje dovedena stabilnost tržišnog položaja i dugoročna održivost poslovanja Gale Plus zbog čega je društvo i bilo prisiljeno raskinuti ugovor o distribuciji Lavazza kave u Hrvatskoj. Zbog toga, navode, Gala Plus do daljnjega poslovanje nastavlja kao integralni dio Francka, vodećeg proizvođača kave na tržištu RH.  

Poslovni presedan
Ovaj ne baš uobičajeni postupak, zapravo prije bi se možda mogao svrstati u kategoriju presedana, da nezadovoljni domaći distributer otkazuje partnerstvo velikom inozemnom principalu, otkriva još neke zanimljive detalje iz dosadašnjeg poslovanja kompanije Gala Plus koja je, prema javno dostupnim podacima, u 2014. sa 34 zaposlenika ostvarila gotovo 53 milijuna kuna prihoda uz 860 tisuća kuna neto dobiti. Naime, ni Galu Plus nije zaobišla problematika hrvatskog gospodarstva, riječ je naravno o teško naplativim potraživanjima.

Među 28 dužnika koji su završili u (pred)stečaju Gala Plus potražuje 1,6 milijuna kuna. Tako tvrtka Pastor inženjering, čiji je suvlasnik jedan od gospodarskih stratega HDZ-a, Domagoj Ivan Milošević duguje 937 kuna. Taj sitni džeparac za poduzetnika Miloševića vjerojatno neće biti naplativ s obzirom da je Pastor inženjering u predstečajnom postupku, a prema podacima za 2014. imao je 28 milijuna kuna prihoda uz gubitak 44 milijuna, dok obveze prelaze 23 milijuna kuna. 

Popis dužnika
I kontroverzni splitski poduzetnik te bivši gradonačelnik i saborski zastupnik Željko Kerum dugovao je 26.949 kuna, no s tvrtkom Kerum koja je u 2014. ostvarila tek devet milijuna kuna prihoda uz 6,5 milijuna gubitka dok joj obveze iznose golemih gotovo 183 milijuna kuna, potpisana je nagodba. Na listi dužnika sa 13.800 kuna je i Boris Kordić vlasnik tvrtke Hidrocommerce koja je u stečaju s obvezama od 154,57 milijuna kuna.  Glavnina duga vezana je uz poduzetnika iz Opatije Vladimira Lunačeka čija je tvrtka Magros komercijani konzalting također u predstečajnom postupku, a Gali Plus duguje više od 1,4 milijuna kuna. Prema javnim podacima Lunaček je 2014. u Magrosu imao tri zaposlena, milijun kuna prihoda uz nagomilane obveze od 31,6 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

https://www.instagram.com/rvatina/

New Report

Close