Kći odvjetnika Hodaka ubijena zbog očeva branjenika?

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2008. u 00:00

Vijest o ubojstvu kćeri odvjetnik Hodak primio je u trenutku dok je u svom uredu razgovarao s Romanom Binderom, poslovnim suradnikom generala Vladimira Zagorca

Nakon što je u ponedjeljak oko 11 sati u središtu Zagreba, u Ulici Pavla Hatza, ubijena Ivana Hodak, kći Zvonimira Hodaka, odvjetnika nedavno iz Austrije izručenog generala Vladimira Zagorca, policija je pokrenula neviđenu i za sada bezuspješnu akciju potrage za ubojicom, a o ozbiljnosti situacije govori i reakcija predsjednika Stjepana Mesića koji je u povodu ovog zločina najavio održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Također se saznaje da su državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj policije Marijan Benko zbog ubojstva prekinuli službeni put u SAD i vraćaju se kući. Također se iz posjeta Londonu vraća ministar Berislav Rončević.

Ubojica pobjegao
Vijest o ubojstvu kćeri Ivane odvjetnik Zvonimir Hodak primio je u trenutku dok je u svom uredu u Zvonimirovoj ulici razgovarao s Romanom Binderom, poslovnim suradnikom generala, a sada bogatog poduzetnika Vladimira Zagorca. Prije sastnaka s Binderom Hodak je podnio žalbu na pritvor i pokretanje istrage u “aferi dragulji”. Dvadesetšestogodišnja Ivana Hodak ubijena je s dva hica u glavu, na stubištu zgrade, a ubojica je, po riječima očevidaca, pobjegao prema centru grada. Sve se dogodilo u neposrednoj blizini središta zagrebačke policije i I. policijske postaje. Osobe iz kruga obitelji Hodak rekle su nam da je odvjetnik Vladimira Zagorca uvjeren da je motiv ubojstva upravo činjenica da zastupa bivšeg pomoćnika ministra obrane osumnjičenog za krađu dijamanata iz trezora MORH-a. “Možete i sami pretpostaviti tko mi je ubio kćer”, rekao je Hodak. Odvjetnik Hodak u više je navrata zadnjih dana uz tvrdnje kako je Zagorčev progon politički uvjetovan ponavljao da Zagorec neće biti pokajnik, a za sada ostaje otvoreno pitanje zašto se Hodak to trudio naglasiti. Progon generala Zagorca počeo je nakon što ga je njegov bivši prijatelj i dugogodišnji poslovni suradnik Hrvoje Petrač na suđenju u kojem ga se teretilo za otmicu Zagorčeva sina prokazao kao kradljivca dragulja namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske. Zagorca je izravno teretila njegova bivša tajnica, umirovljena bojnica Snježana Šiprak. Kao glavni logističar Hrvatske vojske, tijekom rata Vladimir Zagorec vodio je poslove nabave naoružanja u specifičnim uvjetima međunarodnog embarga. Činjenica je da su stotine i stotine milijuna dolara za oružje trošene netranspatrentno preko tajnih računa, što je, po riječima upućenih, omogućilo i neviđenu pljačku u kojoj je spornih 5 milijuna dolara za koje se Zagorec tereti samo kap u moru.

Zagorčev strah
Vladimir Zagorec je nakon umirovljenja 2000. godine i odlaska iz MORH-a, u suradnji s Romanom Binderom i još nekoliko osoba, pokrenuo privatni biznis u Austriji dobivši, navodno, 20 milijuna eura kredita od Hypo banke. Nakon suđenja Petraču, državno odvjetništvo pokrenulo je zahtjev za istragu zbog spornih dragulja, a uskoro je Zagorec iz Beča javio da se ne želi pojaviti na hrvatskom sudu jer strahuje za svoj život. Zanimljivo je da je Roman Binder, s kojim je Hodak bio u društvu u trenutku kad mu je ubijena kći, bio posrednik u susretu agenta hrvatskih tajnih službi Saše Perkovića i Zagorca u jednom bečkom hotelu. Zagorec je snimio razgovor, a iz snimke je vidljivo da je Perković došao kao izaslanik predsjednika Mesića, nudeći generalu nagodbu, odnosno slobodu u zamjenu za odavanje puteva novca i tajnih računa. Kako smo neslužbeno saznali, zagrebačka je policija tijekom dana na obavijesne razgovore dovela više desetaka osoba iz kruga osoba koje su poznavale Ivanu Hodak.
(Pd)

Izjave

HOK
‘Zločin koji je počinjen nije samo zločin prema našoj kolegici Ivani, prema njezinim roditeljima, već je i zločin prema odvjetništvu u cjelini i prema pravnoj državi’, navodi se u priopćenju HOK.

Stjepan Mesić
‘Ovo ubojstvo je grozan zločin’, rekao je predsjednik Stjepan Mesić. ‘Ovo nije prvo ubojstvo, građani moraju biti uznemireni i nadam se da će i MUP i sve institucije koje brinu o sigurnosti građana poduzeti najenergičnije mjere da se uvede sigurnost za građane i za njihovu imovinu’, rekao je Predsjednik.

Ivo Sanader
“Ovo je definitivno trenutak kada se treba obračunati s mafijom bez obzira o kome se radi”, rekao je premijer Sanader. ‘Najprije ću pričekati izvješće o svemu, a onda ću odlučiti’, odgovorio je na pitanje novinara hoće li smijeniti ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića i dodao: “Očekujem brzu reakciju hrvatske, odnosno zagrebačke policije i razrješenje ove velike tragedije.”

Zoran Milanović
‘Očito je da imamo posla s organiziranom bandom, odnosno mafijom, takvi događaji su pogubni za temelje sustava i društva’, izjavio je predsjednik SDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close