Kćeri povjerio luksuzni biznis u inozemstvu

Autor: Irena Divković Milanović , 08. studeni 2012. u 09:00
Lena Končar podatke iz dokumenata proglasila lažnima

Lena Končar povremeno dolazi u Zagreb, gdje je 2008. kupila dvokatnicu u Gračanima. Po njezinu sinu D. Končar nazvao je tvrtku u St. Tropezu.

Intrigantan je podatak da se o stilu života jednoga od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika Danka Končara i njegove obitelji više može doznati preko web stranica jedne londonske agencije za dadilje nego iz brojnih hrvatskih medijskih izvora. Na službenim stranicama Easyaupair.com egzistira i profil obitelji Koncar. Očito je nastao 2. travnja 2008., kada se Dankova kćerka Lana dala u britanskoj metropoli u potragu za dadiljom za tada jednogodišnjeg sina Noah.

Slovenska dadilja

Tražila je dadilje i au pair pomoćnicu, i to Slovenke između 20 i 30 godina koje osim engleskog govore hrvatski i "malo francuski". Za plaću od 300 britanskih funti na tjedan, odnosno 70 funti preko vikenda, dadilja je osim skrbi za dijete trebala i kuhati i posremati. Za au pair bilo je predviđeno 100 funti na tjedan. Stan i hranu imale su osigurane, a navedeno je kako za taj novac angažirana osoba mora biti na raspolaganju i dvije noći. Predviđen je bio i odmor, dva tjedna za au pair osobu, odnosno četiri tjedna za dadilju. Ono što je potencijalne kandidatkinje moglo dodatno motivirati za čuvanje djeteta u obitelji Končar bile su istaknute lokacije: St. Tropez te francuske Alpe. Uz Zagreb, koji je naveden kao drugi dom obitelji, napisano je kako će dadilje ljeta provoditi u znamenitom ljetovalištu na Azurnoj obali, a zimu u francuskom Courchevelu. Osim brige za dijete doma, navedene su bebine obveze u Maggie i Rose Clubu te dodatno vođenje na tečaj Waterbabies plivanja. Navedeno je kako obitelj ima britansko državljanstvo te da je 35-godinašnja mama samohrani roditelj koji radi od kuće. Končarev unuk, 13-mjesečni Noah, opisan je kao dečko koji se voli slikati "te će u budućnosti vjerojatno biti model". Potencijalna dadilja iz oglasa je mogla doznati i da obitelj ima sedmogodišnjeg labradora čokoladne boje koji voli davati poljupce te da je pridruženi član obitelji i petogodišnji konj arapske pasmine. "Živimo u Kensingtonu, 10 minuta hoda od autobusa, podzemne željeznice, otmjenih trgovinama, parkova, muzeja i škole stranih jezika", piše u oglasu u kojem je dodano i kako ostatak goleme obitelji živi u blizini. Oglas je ilustriran fotografijama s proslave prvog rođendana unuka Danka Končara, na kojem Noah ponosno pozira s mamom Lenom koja fizički posve nalikuje svome poznatom ocu. I dok je cijelim oglasom dominirao duh kozmopolitizma, čestitka na rođendanskoj torti bila je jednojezična – engleska. Budući je zadnja registracija u oglasu bila 6. kolovoza 2008., vjerojatno je Končarev unuk vrlo brzo dobio prigodu usrećiti dvije mlade Slovenke vrhunskim angažmanom na tri kraja Europe.

Sjedište tvrtke u hotelu

Slijedom podataka iz oglasa, potražili smo najprije daljnje tragove obitelji Končar na jugu Francuske. Prvi korak bio je pretraga Trgovačkog registra Francuske. Tamo se može doznati kako je tvrtka za nekretnine SCI Noah 2009 osnovana 12. ožujka 2009. godine. Prema podacima s jednoga francuskog poslovnog portala, osnivačica suvlasnica bila je Simona Sikimić. Ona je inače kći njegove supruge Jelene Manojlović. Tvrtka posluje na prestižnoj adresi: Parcs de Saint Tropez. Snimka iz zraka otkriva nam na toj lokaciji reprezentativne vile s bazenima i golemim vrtovima. U registru francuskog trgovačkog suda doznajemo i nove pojedinosti o toj tvrtki: kao glavni ured upisana je Villa D&J sa sjedištem na spomenutoj adresi. Iz naziva vile zaključujemo da je riječ o kratici od Jelena&Danko. Naše pretpostavke dodatno potvrđuje činjenica da je direktor francuske tvrtke D&J Danko Končar osobno. Tvrtka je osnovana 20. srpnja 2001. i ima sjedište u otmjenom mjestašcu Ramatuelleu na samoj Azurnoj obali, u blizini St. Tropeza. Lokacija tvrtke je zapravo Garbine Est, što je visokorangirani hotel. Navedeno je kako je tvrtka registrirana za trgovinu apartmanima, dvorcima, nekretninama općenito. Daljnjom pretragom istog registra prema imenu Lena Koncar dolazimo do podatka da je ona ovlaštena osoba u tvrtki koja je ime dobila po njezinu sinu. No, sama tvrtka nema visok temeljni kapital, samo 1200 eura. No, temeljni kapital u Francuskoj nije nužno mjerilo imovine same tvrtke. Štoviše, ne mora uopće biti korelativan. Tako je zaokružena potraga za poveznicama Končareve kćeri i unuka s prestižnim St. Tropezom.

Jahanje kao hobi i biznis

I dok u Londonu i na otmjenoj Azurnoj obali Lena Končar živi vjerojatno bez skrivanja svojega imovinskog statusa, u Hrvatskoj je o njoj moguće pronaći podatke u telefonskom imeniku. Osim što je pretplatnica na obiteljskoj adresi Končarevih u Šeferovoj ulici u Maksimiru, Lena je investirala u nekretninu u ulici Svibanjčica u Gračanima. Prema podacima iz e-izvatka, tu obiteljsku dvokatnicu kupila je u svibnju 2008. Kako smo iz oglasa za dadilju doznali da posjeduje rasnog konja, potražili smo poveznicu s s zagrebačkim Hipodromom. Ime Lene Končar pronašli smo i na stranicama Konjičkoga saveza, a može se doznati i da je članica Konjičkog kluba Hiperion. Iako i u rodnom gradu stigne upražnjavati omiljeni joj sport, zasigurno bolje uvjete za jahanje ima u britanskoj metropoli. I tamo je aktivna jahačica, o čemu svjedoči i oglas koji je ostavila na stranicama jednog konjičkog magazina. Lena je preko njihove web stranice prodavala rasno ždrijebe Akhal Teke tipa Allrounder staro sedam mjeseci. No, osim jahanja i skrbi za sina, nasljednica milijunaša Končara u britanskoj metropoli skrbi se i o tamošnjim nekretninama. Tako je, primjerice, 2005. morala poduzeti niz zahtjevnih formalnih koraka kako bi napravila preinake na terasi na krovu kuće, te ugradila stražnje dizalo, u otmjenom londonskom Kensingtonu. Kako su tamošnji konzervatorski propisi strogi, za zahtjevnu proceduru ovlastila je prestižni londonski arhitektonski ured Case arhitekta Edmonda Choija. Preko tog predmeta možemo doznati kako je vlasnica Lena Končar tražila preinake na obiteljskoj katnici na otmjenoj adresi u ulici Laverton Mews.  U dokumentima je navedena i njezina druga londonska adresa – ulica Gloucester Road, također u Kensingtonu.

Registar birača

Prema podacima londonskoga nekretninskog portala, kuća na kojoj je Lena Končar radila preinake vrijedi nešto manje od dva milijuna britanskih funta. U svakom slučaju, ta je nekretnina na otmjenom, ali posve mirnom mjestu. Inače, ime Lene Končar, za razliku od njezina brata Nenada, oca Danka te očeve supruge Jelene, nije moguće naći u londonskom trgovačkom registru, no zato jest u registru britanskih birača. Tamo je upisana već od 2005. godine. Za kraj, Lena Končar je na novinarski upit koji se temeljio na navedenim činjenicama odgovorila: "Imate sve krive informacije". Tako je nasljednica carstva Končar s nevjerojatnom lakoćom ignoriranja činjenice i podatke iz službenih registara proglasila lažnima.

© Irena Divković/Milanović/Poslovni dnevnik; U slučaju prenošenja teksta obvezno navesti autora teksta i originalni link na tekst na www.poslovni.hr

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa ovo je gore od gorega.
Skoro dvije stranice tiskanog izdanja – na što ?
Konstataciju da je Končar bogat čovjek. To već znamo.
Nikad on to nije skrivao – npr. kod Stankovića u Nu2 je puno toga intrigantnijeg naveo, od da je u Rusiji imao ex-KGB-ovca ‘na plaći’ do toga da je u Južnoj Africi kupio rudnike jer mu jedinom uopće nisu bili važni kriteriji zaštite okoliša.
Svi znamo što i tko je Končar. On je mešetar, špekulant tj. ‘shark’. Sve što kupi je za preprodaju – nekad će to proći dobro za ostale, nekad neće.

Osnovno pitanje je zašto smo našu brodogradnju doveli u situaciju da je samo takvi žele kupiti.

Čemu pisati o malom djetetu i njegovim dadiljama. Ili gdje provode ljetovanje. Što će Poslovni dnevnik uvesti rubriku Moja Tajna ili tabloidne stranice. Što se pokušavate prodat Rupertu Murdochu.

Zašto ne pišete tao npr. o Todoriću i njegovim nekretninama (tj. “hotelu”) ?

Uglavnom sramota, mislio sam da je Stanković dodaknuo dno kad je ugostio onog birtijaškog stručnjaka, ali ovo je novo dno dna.

Jel to možda neko natjecanje u tijeku ? Koji medij će više srozati novinarsku profesiju u tjedan dana ?
Ako je, obavijestite javnost, jer me pobjednik jako interesira.

Ma, ne obazirite se na ljubomornu konkurenciju……..ajde, recite , gdje danas
uopće možete čitati o ovakvim, podacima….NIGDJE…nekad davno u nekim listovima,
uostalom, ovakve se – OVDJE BESPLATNE TEME, plaćaju u štampi…..!
Svijet poduzetništva je more……za neke plitko priobalje, gdje znaju svaki
kamen, a za mnoge dio svemira…..neistraženo i zanimljivo….

Odličan tekst, bravo, samo niste naveli koju boju lajne ima pas čokoladne boje?
Istraživačko novinarstvo! Not

New Report

Close