Kaznena prijava: Iz udruge izvukao ogroman novac

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom radi osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“ i 42-godišnjakinjom radi osnova sumnje da je počinila kazneno djelo „Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju“ pomaganjem, dok su zajedno počinili kazneno djelo „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“, priopćeno je iz policije.

Naime, sumnja se da je osumnjičeni kao odgovorna osoba - predsjednik udruge s tadašnjim sjedištem u Zagrebu, od 2014. do 2016. godine povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa udruge na način da je kontinuirano podizao novac iz blagajne udruge koji mu je isplaćivala osumnjičena, blagajnica i tajnica udruge. Podizanje novca pravdali su navodnim troškovima službenih putovanja bez prilaganja vjerodostojne dokumentacije o tim putovanjima. Osumnjičeni su zajedno, kako bi prikrili neosnovano podizanje novaca iz blagajne udruge, zajedno krivotvorili evidencije o loco vožnjama članova udruge.

"Zbog toga je Porezna uprava prilikom provedenog poreznog nadzora poslovanja udruge utvrdila novu poreznu obvezu udruge po osnovi neobračunavanja, neprijavljivanja i neplaćanja doprinosa u ukupnom iznosu od 182.051 kune, te da je također tijekom 2016. godine osumnjičeni odobravao plaćanja sa žiro računa udruge za nabavku različite informatičke, fotografske, telekomunikacijske i navigacijske opreme ukupne vrijednosti od 32.110 kuna, a ta plaćanja je provodila osumnjičena u poslovnim knjigama, te navedenu opremu nije unijela u popis dugotrajne imovine udruge i tu opremu je potom osumnjičeni protupravno zadržao i za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist", naveli su iz PU zagrebačke. 

Postupajući na taj način osumnjičeni je uz pomoć osumnjičene 42-godišnjakinje oštetio udrugu za iznos od 214.160 kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju kaznena prijava je podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu. 

Komentari (2)
  • lanica
    lanica 21:35 17.5.2019.

    koliko ono ima udruga? mislim da ih 95% ovo radi

  • is123456
    is123456 14:50 17.5.2019.

    to onaj bandićev sigurno

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!