Kaznena prijava DORH-u protiv Rohatinskog i Vujčića

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2015. u 12:09
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na konferenciji su objavili da su podnijeli kaznene prihave protiv sedam banaka te protiv bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog…

Udruga Franak sazvala je u četvrtak u 10 sati konferenciju za medije. Na konferenciji su objavili da su podnijeli kaznene prihave protiv sedam banaka te protiv bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i aktualnog guvernera Borisa Vujčića.

"Danas smo predali kaznene prijave protiv sedam banaka te protiv bivšeg i sadašnjeg guvernera. Podnijeli smo kaznene prijave jer sada imamo odluku Vrhovnog suda koja potvrđuje nelegalno poslovanje banaka. HNB je godinama pratio te tipske ugovore i njima su očito promaknule te odredbe i nisu godinama sprečavali takvo postupanje banaka. Tužene banke, pravomoćno osuđene, su obmanjivale svoje klijente", kazali su na konferenciji. 

'Vrhovni sud nije imao dodatnog znanja, inspiracije i volje da se dublje upusti u razjašnjavanje fenomenologije valutne klauzule kako bi došao do pravog zaključka. U tom dijelu teksta presude uopće nije bilo namjere da se dublje ulazi u suštinu problema, već se Vrhovni sud ograničio na pitanje je li ugovor bio jasan klijentima u smislu jezične, odnosno gramatičke ispravnosti. Kako je utvrdio da su ugovori u tom smislu bili jasni, Vrhovni sud zaključuje: 'Nema mjesta ocjenjivati poštenost ovih ugovornih odredbi primjenom testa poštenosti, propisanog tim zakonskim odredbama.' Ovakav stav Vrhovnog suda je razočaravajući i daleko ispod utemeljenosti prvostupanjske presude, pa se može reći da je i sramotan za struku', istaknuo je Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Udruga Franak očekuje kako će se u Saboru održati tematska sjednica na temu problema kredita u švicarskim francima. Smatraju da treba donijeti poseban zakon o vraćanju preplaćenih kamata, a prema njihovim izračunima, radi se o 2,27 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close