Kazne referentima koji koče izdavanje građevinskih dozvola

Autor: Petra Maretić Žonja/VLM , 12. rujan 2013. u 22:00
Za većinu zahvata bit će dovoljna samo građevinska dozvola/FOTOLIA

Donošenjem triju novih zakona na području građevinarstva Vlada želi reformirati taj sektor.

Svi koji planiraju nešto graditi od iduće će godine to činiti po potpuno drukčijim pravilima.

Vlada je u četvrtak uputila u saborsku proceduru tri nova zakona, o prostornom uređenju, gradnji i građevinskoj inspekciji,  koji donose cijeli niz novosti na koje se, kako je poručio premijer Zoran Milanović, čekalo punih 20 godina, a koje će smanjiti korupciju, ubrzati proceduru izdavanja dozvola, a samim time i privući više ulagača. Ubuduće će tako za većinu zahvata trebati dobiti samo građevinsku dozvolu, a dobra je vijest i da će se ona izdavati bez unaprijed plaćenog vodnog i komunalnog doprinosa.

Novost je i obveza investitora da u roku od pet godina od početka radova, ako je riječ o obiteljskoj kući, do deset godina za, primjerice, stambenu zgradu, uredi fasadu i okoliš. U protivnom mogu očekivati kaznu u iznosu od tri tisuće kuna mjesečno. Ipak, obveza uređenja pročelja i okoliša vrijedit će samo za nove objekte. "Na one ranije sagrađene bez fasada ne možemo utjecati, ali sami će građani kada budu morali certificirati kuću to uraditi nakon što vide koliko to stoji s fasadom i bez fasade", uvjerena je resorna ministrica Anka Mrak Taritaš. Značajna novost je i da za povećanje dimenzija objekta od tri posto više neće trebati tražiti izmjenu građevinske dozvole. Pa više nećemo imati slučajeve gdje se ljudima ruši kuća jer je 18 centimetara duža nego je dozvolom predviđeno. Zbog nedostatka građevinskih inspektora povećat će se ingerencija komunalnih redara. Njih je u Hrvatskoj 680, među kojima ima i frizera, kozmetičara, pravnika…

A od iduće godine, kada zakoni stupe na snagu, moći će izdavati i rješenja o rušenju. Kako kaže ministrica Mrak Taritaš, u njihovoj će nadležnosti, primjerice, biti gradnje ograda, nadstrešnica, garaža.Zakoni predviđaju i nove sankcije, znatno strože. Odgovornost imaju svi, od projektanta koji stavlja svoj pečat na projekt do države koja izdaje dozvolu. Ubuduće će se tako kažnjavati i referenti koji imaju svu potrebnu dokumentaciju za izdavanje dozvola, a to ne čine.  

Komentirajte prvi

New Report

Close