Kazahstanci s bankarima iz Hypa u Klagenfurtu

Autor: Suzana Varošanec , 12. ožujak 2014. u 22:00
Traži se spas za propalo carstvo Roberta Ježića/Goran Kovačić/PIXSELL

Nakon susreta s najvećim vjerovnikom potencijalni ulagači danas s HEP-om.

U punom su jeku pregovori Diokija u stečaju i Dina Petrokemije u predstečaju s kazahstanskim investitorom Kazakh Oil Trans World Group.

Pregovarači iz navedene najaveće grupacije u naftnom i plinskom sektoru Kazahstana službeno su se jučer sastali u Klagenfurtu s predstavnicima Hypo banke. Sastanak nam je potvrđen iz više izvora, no nije poznato je li došlo do dogovora s Hypom, najvećim hipotekarnim vjerovnikom i ključnim igračom u raspletu koji slijedi za propalo carstvo Roberta Ježića. S druge strane, kako se doznaje, Kazahstance danas trebaju primiti predstavnici HEP-a, vjerovnika koji bi po sklopljenoj, a još uvijek nepravomoćnoj predstečajnoj nagodbi trebao ući u vlasničku strukturu petrokemijske tvrtke, moguće kao prolazno rješenje. Dvojbeno je hoće li nakon sastanka u HEP-u danas uslijediti, što je navodno plan, i sastanak s predstavnicima Zagrebačke banke, koja se žalila na predstečajnu nagodbu.

Taj je postupak zapeo, a na riječkom Trgovačkom sudu očekuje se sazivanje ročišta što je potencirano i blokadom Dine u predstečaju. To je potvrdio Dinin predstečajni povjerenik Mladen Janiška. Kaže da bi u petak trebalo doći do zajedničkog sastanka s kazahstanskim zastupnicima njega kao povjerenika Dine i stečajne upraviteljice Diokija Marije Vujčić-Turkulin. Na dnevnom redu bit će, kaže, informacije o pregovorima investitora i banakara, kao i s državom o zemljištu za LNG. O cijelom slučaju isplepletenosti Dine i Diokija, predstečaja i stečaja, te ovlastima tko zapravo odlučuje, moguće će arbitrirati i ministar financija Slavko Linić. Naime, povjerenik Janiška kaže da je upravo radi razjašnjenja Liniću poslao požurnicu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close