Kasni restrukturiranje HEP-a, prvi konzultanti tek u siječnju

Autor: Marija Brnić , 04. prosinac 2013. u 22:01
Visine ponuda su tajna, limit u slučaju HEP-ODS-a je 11 milijuna kuna, a grupe HEP 7 milijuna, bez PDV-a/Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Za HEP-ODS natječu se četiri ponuđača, a za Grupu pet, oba su postupka u fazi ocjenjivanja, kažu u HEP-u.

Novo restrukturiranje Hrvatske elektroprivrede (HEP) neće, čini se, početi brzo kao što se najavljivalo iz vrha tvrtke.

HEP je još ljetos pokrenuo javni natječaj za odabir konzultanata koji će izraditi studiju restrukturiranja HEP-ove tvrtke HEP-Operator distribucijskog sustava i pomoći u njezinoj primjeni, a potom i dodatni natječaj za pomoć u restrukturiranju same grupe HEP. Prošlo je više od mjesec i pol od predaje ponuda, no tko su partneri, još nije odlučeno. Iz HEP-a smo dobili samo službenu informaciju da se za restrukturiranje HEP-ODS-a natječu četiri ponuđača, i to KPMG Croatia i tri zajednice ponuditelja, od kojih jedna Boston Consulting Group i Institut za elektroprivredu i energetiku iz Zagreba, druga je revizorska kuća PricewaterhouseCoopers s svojim podružnicama iz Mađarske i Hrvatske, a treća Arthur D. Little Partnership, s Energetskim institutom Hrvoje Požar i odvjetničkom kućom Žurić i partneri.

Za restrukturiranje cijele grupacije HEP bira između pet ponuda: PricewaterhouseCoopersa, Arthur D. Little Partnershipa, Booz&Companyja te zajedničkih ponuda Contrast managementa i BDO Savjetovanja te A.T. Kearneyjaa, koji nastupa s EI Hrvoje Požar. Oba su postupka, ističu iz HEP-a, u fazi pregleda i ocjene, a više informacija imat će, poručuju, nakon njihova završetka, sukladno uvjetima natječaja i zakonu o javnoj nabavi. U slučaju HEP-ODS-a to je, naime, 90 dana, a HEP grupe 120 dana.

Drugim riječima, odabir će u oba slučaja vjerojatno biti tek početkom 2014., za HEP-ODS u siječnju, a HEP grupu u veljači. Plan je, inače, bio izrada studije u prvom dijelu godine, a provedba restrukturiranja do konca 2014.Iz HEP-a ne otkrivaju ni visine ponuda, poručuju samo da će presudan kriterij biti ekonomski najpovoljnija ponuda. Limit u slučaju HEP-ODS-a je 11 milijuna kuna, a grupe HEP 7 milijuna, bez PDV-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close