Karlovačko gospodarstvo u plusu i izbog izvoza pištolja

Autor: Agencija VLM , 27. prosinac 2013. u 14:14
Thinkstock

Unatoč krizi, izvoz je rastao 8,5 posto, ali unatoč tim dobrim pokazateljima, loše je što nema povećanja zaposlenosti.

Iza nas je još jedna teška godina. Gospodarski pokazatelji na nacionalnoj razini su loši. Nešto su bolji na području Karlovačke županije, ali još uvijek nedovoljno dobri da bi zadovoljavali i građane i nas koji se bavimo gospodarskom problematikom – stav je Zlatka Kuzmana, predsjednika karlovačke Gospodarske komore.

Izvoz veći 8,5 posto

Službene statističke podatke za ovu godinu Kuzman je predstavio i članovima gospodarskog vijeća, uz nazočnost predstavnika lokalne vlasti. Jedinice lokalne samouprave predstavljali su župan Ivan Vučić, dožupani Josip Šafar i Ivan Banjavčić, te čelnici Karlovca, Ogulina i Ozlja Marina Kolaković, Jure Turković i Gordana Lipšinić.

–Već godinama nas drže rezultati nekoliko velikih tvrtki, prije svega izvoznika. Riječ je tu prije svega o HS Produktu, Karlovačkoj pivovari, Alstomu, PPK-u, KIM-u i nekim drugima. Izvoz nam je i sada, unatoč krizi, rastao za 8,5 posto i sve što je uspješno na ovim prostorima generiramo iz vanjskih tržišta. No, to ne znači da smo iznimno uspješni, jer ne možemo pobjeći pred nizom problema koji su u gospodarstvu na ovim prostorima iznimno vidljivi – rekao je Kuzman.

Po podacima Gospodarske komore najveći problemi evidentirani su u malom gospodarstvu i među obrtnicima. Koliko će kriza tijekom iduće godine utjecati na njih, ali i na gospodarstvo u cjelini ovisi i o trendovima Europske unije, a posebno u zemljama u okruženju.

Očekuju daljnji rast

–Vrlo loše je, što unatoč nekim pozitivnim pokazateljima, još uvijek ne raste zaposlenost. Zemlje u okruženju Hrvatske predviđaju blagi rast svih gospodarskih pokazatelja, tako da se ne očekuje produbljivanje krize.

Karlovačko gospodarstvo će, nadamo se, prema našim pokazateljima, rasti tijekom iduće godine. No, na nacionalnoj razini pozitivne pomake trebalo bi očekivati prije svega od turizma – predviđa predsjednik Zlatko Kuzman.

Komentirajte prvi

New Report

Close