Karlovačka banka: Otkazi neće uslijediti odmah, ovisit će o restrukturiranju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2014. u 19:45
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zadatak novoj upravi Karlovačke banke (KABA), nakon što su jučer partneri Ivan Žabčić i Marko Vuković dokapitalizacijom preuzeli većinski paket dionica te banke, bit će privući što više novih komitenata.

Zadatak novoj upravi Karlovačke banke (KABA), nakon što su jučer partneri Ivan Žabčić i Marko Vuković dokapitalizacijom preuzeli većinski paket dionica te banke, bit će privući što više novih komitenata, prodaja mnoštva nekretnina koje ne služe profitu već opterećuju poslovanje, a moguća otpuštanja neće uslijediti odmah već će ovisiti o rezultatima restrukturiranja, rekli su na današnjoj konferenciji za novinare novi vlasnici banke.

Jedini motiv s kojim smo ušli u ovaj posao, budući da imamo kapital, je da pomognemo malom i srednjem poduzetništvu regije, rekao je Žabčić.

Slijedi restrukturiranje banke, ali trenutnih otpuštanja neće biti već će se "nakon šest tjedana, šest mjeseci ili godinu dana", kako je rekao, ovisno o rezultatima restrukturiranja, vidjeti tko je od 200 zaposlenika višak.

Najavio je kako će nastojati privući u Karlovačku banku širi krug pravnih subjekata iz regije, a za to je potrebno opravdati povjerenje, dati bržu obradu i jednako dobre ili povoljnije uvjete od drugih.

Vuković je najavio da će njihova tvrtka HS Produkt, jedan od većih hrvatskih izvoznika, sa dvije tisuće zaposlenika, također preći sa svojim poslovanjem u KABA-u, a predložit će to i svojim zaposlenicima.

Predsjednik Uprave ostat će Ivan Vrljić, jer je došao nakon otkrivene afere s nekretninskim biznisom obitelji Šola, ali će ostali dosadašnji članovi Uprave morati otići i prepustiti vodstvo "stručnim ljudima od povjerenja".

Novi predsjednik Nadzornog odbora dr. Nedjeljko Strikić i konzultant investitora Damir Dragičević naglasili su posebno lojalnost malih štediša, građanstva, čiji su depoziti u jeku prošlogodišnje afere čak i rasli.

Dragičević je pri tom rekao da se KABA ubuduće misli baviti "bankarskim poslom, a ne preprodajom nekretnina".

Vuković je najavio da će sav portfelj nekretnina, koje je banka stekla prvenstveno zbog rizičnih plasmana i loših odluka, ići u prodaju, da za mnoge zgrade postoje zainteresirani investitori, ali da će KABA te nekretnine prije prodaje urediti kako bi se postigla bolja cijena.

Ivan Žabčić i Marko Vuković jučer su uplatili svaki pojedinačno iznos od 36,37 milijuna kuna, odnosno ukupno 72,73 milijuna kuna za povećanje temeljnog kapitala Karlovačke banke.

Ta je uplata uslijedila nakon objave da je glavna skupština jučer prihvatila odluku da Žabčić i Vuković, vlasnici karlovačke tvrtke HS Produkt, dokapitaliziraju Karlovačku banku s iznosom od 72,73 milijuna kuna, čime su stekli većinsko vlasništvo od 75 posto plus jednu dionicu Karlovačke banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close