Karlovac: Izvanredne mjere obrane od poplave, voda probila zid!

Autor: Agencija VLM , 22. siječanj 2013. u 13:04
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Nabujala Korana i Mrežnica prijete sa svih strana. Najdramatičnije je u Logorištu gdje su mnogima već poplavljeni podrumi.

Posljednja mjerenja vodostaja pokazala su da je Kupa kod Karlovca porasla na gotovo 771 centimetara, a proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

Ozbiljnost situacije pokazala se već jučer kada je Kupa u Karlovcu u manje od 24 sata porasla na šest metara, a sinoć u 22 sata izmjeren je vodostaj od 615 centimetara. Kada je vodostaj narastao na 700 centimetara, proglašene su redovite mjere, a jutros i izvanredne mjere obrane.

Sva tri pravca prema Gornjem Mekušju su poplavljena, pa se razmatra mogućnost probijanja ceste kroz vojarnu.

Najdramatičnije u Logorištu

Voda je probila i takozvani drežnički zid u središtu Karlovcu izgrađen da bi lijevu obalu štitio od izlijevanja. Tim se pravcem više ne može u naselje Drežnik.

Nabujala Korana i Mrežnica prijete sa svih strana. Najdramatičnije je u Logorištu gdje su mnogima već poplavljeni podrumi, pa vatrogasci pripremaju zečje nasipe.

Iz nadležnih službi poručuju da se tijekom prijepodneva očekuje dodatni porast vodostaja za 10 do 15 centimetara, dok bi se poslijepodne situacija trebala normalizirati.

Zbog poplave je zatvoreno i nekoliko lokalnih prometnica.

>>Vodostaj Kupe u Karlovcu raste, u 22 sata izmjereno 615 cm

Poplava ponovno prijeti i Kosinju

Na širem području Gospića i Perušića od ponedjeljka poslijepodne sve nadležne službe bore se s poplavama nastalima zbog naglog topljenja snijega s Velebita i velike količine kiše koja neprestano pada posljednja dva dana.

U Kosinju, poznatom po poplavama, jučer oko 17 sati oglasila se sirena na brani "Sklope", koja upozorava na ispuštanje velikih količina vode.

– Očekujemo poplavu puno većih razmjera nego prije tri godine. Preko brane ispušta se 800 kubika vode u sekundi i nije ugodno vidjeti kako vodostaj naočigled raste – kazao nam je Ivica Turić, načelnik općine Perušić.

Kosinjski most još uvijek je u prohodan, no do kraja dana vjerojatno će biti pod vodom. Odsječeni su Podjelar, Sušanj, Bakovac te Gornji Kosinj.

Situacija se smiruje na području Gospića gdje je vodostaj Novčice u opadanju. Noć je protekla mirno, no poplave su i dalje problem na širem području Gospića i Otočca.

Zbog poplave zatvorene su prometnice Pazarište – Plana, Pazarište – Podastrana, Gospić – Lički Novi te Smiljan – Novoselo.

Komentirajte prvi

New Report

Close