Karlovac branili zečjim nasipima, dio mještana zarobljen u kućama

Autor: Agencija VLM , 23. siječanj 2013. u 12:51
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Žarko Kunić iz Gornje Trebinje bio je pak jedan sat zarobljen u automobilu u rijeci Korani. Vidio je vodu, ali mislio je da će proći…

Zovite pomoć, vučnu službu, vatrogasce, 112, bilo koga, hitno je – dozivao je Žarko Kunić iz Gornje Trebinje, koji je sat vremena čekao u automobilu zarobljen u Korani. Vidio je vodu na cesti, ali nije ni slutio da će ‘zapeti’ na pola puta. Spasili su ga vatrogasci i vučna služba. Zbog nabujalih rijeka dramatično je bilo i u ostalim dijelovima Karlovca, posebno u Logorištu.

Tamošnji stanovnici svjedočili su da ovakve poplave ne pamte.

Spašavali su što su mogli i izrazili ogorčenje što ih mjerodavni nisu upozorili na vodeni val da si barem spase sijeno i krumpir. Mnogima su i automobili ostali u vodi u garažama.

Odsječeni od svijeta

– Zabrinuti smo. Neke kuće su već poplavljene, čujemo da Kupa raste, ali isto se događa s Koranom i Mrežnicom – rekao je jučer prijepodne Alen Pavlović, predsjednik Mjesnog odbora Logorište, koje je zbog izlijevanja vode na prometnice potpuno odsječeno od svijeta. Hitno je pokrenuta akcija izgradnje zečjih nasipa koju su vodili članovi Javne vatrogasne postrojbe Karlovac.

– Odmah smo krenuli u punjenje vreća s pijeskom koje smo hitno dopremili do Logorišta. Imali smo i mnogo posla zbog izlijevanja vode na prometnice. Izvlačili smo i ljude koji su s automobilima ostali zarobljeni u vodi. Obavili smo i niz intervencija vezanih za prijevoz bolesnika od njihovih kuća do bolnica.

Riječ je uglavnom o pacijentima koji idu na dijalizu – rekao je Miroslav Rade, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac.

Unatoč pomoći mnogi u Logorištu našli su se u iznimno teškoj situaciji.

– Dostavili smo vreće s pijeskom do pet najugroženijih kuća. Isto je učinjeno kod još petnaestak objekata kojima voda ozbiljno prijeti. Mnogi su pomagali u izgradnji nasipa, no neki nisu mogli ni to. Riječ o o žiteljima kojima su podrumski ili prizemni dijelovi kuća već poplavljeni, dok su oni ostali zarobljeni na višim etažama objekta – rekao je Alen Pavlović.

Zbog svega sastao se i Stožer za zaštitu i spašavanje pod predsjedanjem dožupana Josipa Šafara.

Analizirana je situacija vezana uz porast vodostaja, ali i još prisutne probleme zbog snijega, posebno u seoskim područjima gdje većinom živi starije stanovništvo. Naglašeno je i da će vodeni val, zbog porasta Korane i Mrežnice, otežano prolaziti Karlovcem. Ipak, Kupa je već tijekom prijepodneva znatno usporila rast, tek centimetar po satu.

Pohvale službama

Posebno je pohvaljen angažman službi Crvenog križa i Gorske službe spašavanja na području Slunja.

Istaknuta je i pomoć pripadnika Hrvatske vojske u raščišćavanju lokalnih prometnica. Oni će na terenu ostati sve do 24. siječnja. U pripravnosti su i spremne za pomoć i sve interventne službe.

Uz lokalne prometnice, voda je poplavila i državne ceste D-42 u Ogulinu i D-36 od Karlovca prema Šišljaviću. Zbog poplave odsječena su i naselja Logorište, Husje, Priselci…, ali i druga mjesta.

Najkritičnije točke obišao je i karlovački gradonačelnik Damir Jelić sa suradnicima. Iznenađen dramatičnom situacijom poručio je da ovakav sustav obrane više nije dovoljan. Napomenuo je da će se nešto morati poduzeti, i to na razini države, jer problem nije samo lokalni.

Komentirajte prvi

New Report

Close