Karamarko Vladi: Proračun vam je u startu u deficitu za 11 mlrd. kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2012. u 15:44
PXL

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas da je ta stranka protiv prijedloga državnog proračuna za 2013. godinu jer on nije razvojni i već je u startu u deficitu za 11 milijardi kuna te će samo produbiti recesiju u Hrvatskoj.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas da je ta stranka protiv prijedloga državnog proračuna za 2013. godinu jer on nije razvojni i već je u startu u deficitu za 11 milijardi kuna te će samo produbiti recesiju u Hrvatskoj.

"Bilo bi nekih opravdanja za taj deficit da se radi o nekim investicijskim projektima. Međutim, ni riječi o tome, već su nametnuti novi rashodi proračuna", kazao je Karamarko na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Smatra da je predloženi proračun samo lošija kopija proračuna za 2012. godinu, koji je bio jako loš. "Reforme se ponovno odgađaju, a deficit raste. Već drugu godinu za redom koriste istu formulu da će ostvariti sigurni izvor prihoda za krpanje proračunskih rupa, uz dodatno prebacivanje oko četiri milijarde kuna iz džepa građana kroz rast poreza i inflaciju. Rast BDP-a se neće ostvariti i doći će do pada kupovne moći građana", istaknuo je Karamarko.

Napomenuvši kako Vlada računa i na tri milijarde kuna prihoda od prodaje i davanja u koncesiju Hrvatske poštanske banke, Croatia osiguranja i dijela turističkog portfelja u državnom vlasništvu, ocijenio je da se radi o rasprodaji nacionalnog blaga kako bi se sačuvale fotelje i nacionalni mir.

"Ne možemo govoriti o nekom napretku kad je ova vlada spremna dati 80 milijuna kuna savjetnicima za prodaju nacionalnog blaga, umjesto da ih ulože u konzultante koji bi nešto konstruktivno rekli o mogućnosti ulaganja u Hrvatsku", kazao je. Drži da bi Vlada, uz brojne registre o kojima se priča, trebala objaviti registar kvalitetnih investitora u Hrvatsku, ako ih ima.

Osvrćući se na jučerašnju saborsku raspravu o prijedlogu proračuna, Karamarko je kazao da je ton ljudi koji bi trebali odgovarati za sudbinu zemlje bio prepotentan.

"U trenutcima kada ne znaju odgovore na pitanja potenciraju bezobrazluk i stav koji nikako ne bi trebali promovirati u Hrvatskom saboru. Na neki način to ponašanje je postalo zaštitni znak premijera Zorana Milanovića i njegove vlade", rekao je Karamarko.

Napominjući da je prijedlog proračuna postavljen na potpuno krivim ciljevima i pretpostavkama, saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker rekao je da vlada uvođenjem novog PDV-a od pet posto na kruh i mlijeko od nove godine jedino želi pokrpati proračunske rupe.

Rashodovna strana proračuna predstavlja listu dobrih želja, ocjenjuje Šuker, jer se planira smanjenje rashoda za 1,7 milijardi kuna za plaće zaposlenih u javnim službama, iako to smanjenje još treba ispregovarati sa sindikatima.

"Svima u Hrvatskoj treba biti jasno da bez provođenja strukturnih reformi nema mogućnosti za smanjenje rashodovne strane državnog proračuna, a ne otvaraju se prostori za poboljšanje prihodovne strane", rekao je Šuker.

Tajnik stranačkog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo kazao je da će proračun osiromašiti hrvatske poljoprivrednike više nego tuča, mraz i suša zajedno, jer se njime za gotovo 30 posto smanjuju izravna plaćanja u poljoprivredi.

Na novinarsko pitanje zašto jučer nije bio u Saboru kada je bila žustra rasprava o prijedlogu proračuna, već je u Vukovaru potpisivao Sporazum o trajnoj političkoj suradnji na državnoj razini s Hrvatskom strankom prava dr. Ante Starčević, Karamarko je odgovorio da mu je žao što nije bio u Saboru, ali da se dogovoreno potpisivanje nije moglo odgoditi.

"HDZ je bio u Saboru i ja sam pozorno pratio sve što se događa. HDZ je dobro ukazivao na nedostatke proračuna", kazao je napomenuvši da je rasprava o prijedlogu proračuna održana dan ranije, zbog puta premijera Milanovića u Albaniju.

Upitan kako komentira medijska nagađanja da je bilo policijskih propusta prilikom potrage za nestalom Antonijom Bilić, Karamarko je rekao da je policija uložila veliki trud da se nju pronađe, te je pronašla i njezina ubojicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close