Karamarko: Nisu Bajić i novinari bili meta, nego netko iz sustava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. prosinac 2012. u 15:10
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a i bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ustvrdio je danas da je policija postupala po zakonu.

Predsjednik HDZ-a i bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ustvrdio je danas da su policija, njen tadašnji glavni ravnatelj Oliver Grbić i njegov zamjenik Milijan Brkić, na zahtjev DORH-a postupali po Zakonu o policiji te da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i novinari nisu bili meta, već netko iz sustava koji je dostavljao informacije iz istrage.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ranije je izvijestio da je istraga unutarnje kontrole utvrdila da policija nije provodila mjere nadzora nad Bajićem ali da su neizravno praćeni njegovi kontakti s četvero novinara i glavnim urednikom Jutarnjeg lista Mladenom Plešeom koji je bio i tajno praćen. Kazao je i da je nalog za tu policijsku akciju pod nazivom "Juda", koja se vodila lani zbog curenja informacija iz istrage u slučaju Fimi media, dao Grbić, a operativno vodio njegov zamjenik Brkić.

Karamarko je novinarima u središnjici stranke rekao da Bajić nije bio meta policijskog praćenja, već je to bio "onaj tko novinarima daje neovlaštene informacije iz istražnog postupka".

Konfuznim je ocijenio Ostojićeve izjave te podsjetio da je u srpnju prošle godine USKOK od policije zatražio istragu o curenju informacija iz istrage o slučaju bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević, jedne od optuženih u slučaju Fimi medija.

"Policija je sve svoje radnje i aktivnosti poduzela po Zakonu o policiji na zahtjev DORH-a. Ne znam zašto se svi sada prave nevješti i nitko ništa ne zna", kazao je Karamarko. Napomenuo je i da Bajić i DORH neće precizirati koje je metode policija poduzela jer to precizira Zakon o policiji. Upitao se kako će policija dobiti informacije bez da izlista podatke tko su sudionici.

"Novinari nisu meta, meta je propusna točka u sustavu i onaj tko odaje službene ili državne tajne. Novinari ne, vi radite svoj posao", istaknuo je.

Upitan je li prikrivana i uništavana dokumentacija, predsjednik HDZ-a kazao je da se radi o "proizvodnji afera i pokušaju diskreditiranja sadašnjeg vodstva stranke".

"To nije dobro. Nije dobro da se stranački politiziraju neki poslovi koje je država morala odrađivati", upozorio je.

Dodao je kako je od sve borbe protiv mafije koje je poduzela sadašnja vlast tek nekoliko liječnika završilo u zatvoru, a nekoliko policajaca u pritvoru.

Istaknuo je da je sadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić bio na toj dužnosti i u vrijeme akcije pod kodnim nazivom "Juda".

"On je sudjelovao u toj akciji i ne vjerujem da bi ministar Ostojić danas na toj funkciji imao istu osobu koja nije poštivala zakone", rekao je Karamarko.

Komentirajte prvi

New Report

Close