Karamarko: Na svojoj smo koži osjetili nemoć razjedinjene EU

Autor: Agencija VLM , 18. listopad 2012. u 15:20
PXL

Eropska unija bila je i ostala prirodna težnja za razvoj i afirmaciju hrvatskog naroda u miru i slobodi.

– Za nas u Hrvatskoj, koji smo prije dva tjedna obilježili Dan neovisnosti i 21. godišnjicu zračnog napada Jugoslavenske narodne armije na glavni grad Zagreb, Europska unija bila je i ostala prirodna težnja za razvoj i afirmaciju hrvatskog naroda u miru i slobodi. Stoga nas nije začudila dodjela Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji jer je ona doista najuspješniji mirovni projekt nakon Drugog svjetskog rata – kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na summitu EPP-a u Bukureštu gdje je još jednom zatražio potporu ulasku Hrvatske u EU.

Karamarko je naglasio da su Hrvati duboko svjesni esencijalne važnosti Europe kao mirovnog projekta dodajući:

– Na vlastitoj koži iskusili smo frustracije i nemoć razjedinjene Europe, koja nije znala ili htjela zaustaviti agresiju i razaranja u svom jugoistoku početkom devedesetih.

Govor šefa HDZ-a prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine predsjedniče Martens, poštovani predsjedniče Basescu, poštovani kolege, izaslanici, dame i gospodo,

u ovoj velebnoj zgradi, koju je slobodarska volja naroda pretvorila iz simbola diktature u dom parlamentarizma, lideri zapadnih demokracija prije četiri su godine pozvali moju domovinu Hrvatsku da im se pridruži. Tako je Hrvatska, pod vodstvom Hrvatske demokratske zajednice, zauzela svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici, zatim završila pregovore s Europskom unijom te potpisala Pristupni sporazum. Stoga mi je veliko zadovoljstvo što mogu, iz ove iste dvorane, pozdraviti izaslanike prve i najjače europske stranke te još jednom zatražiti vašu potporu da Hrvatska postane 28. članica Europske unije 1. srpnja 2013.

Za nas u Hrvatskoj, koji smo prije dva tjedna obilježili Dan neovisnosti i 21. godišnjicu zračnog napada Jugoslavenske narodne armije na glavni grad Zagreb, Europska unija je bila i ostala prirodna težnja za razvoj i afirmaciju hrvatskog naroda u miru i slobodi. Stoga nas nije začudila dodjela Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji, jer je ona doista najuspješniji mirovni projekt nakon Drugog svjetskog rata. Mi se stoga pridružujemo svima onima koji smatraju da je i dalje aktualna mirovna i slobodarska vizija utemeljitelja moderne Europe, velikih europskih demokršćana Adenauera, Schumana i De Gasperija. Njihova je vizija aktualna, snažna i atraktivna jer je bila u prvom redu jedna politička vizija Europe. Vizija Europe slobodnih i ponosnih naroda koja poštuje kršćanske korijene naše civilizacije, a u svoje središte stavlja dignitet ljudske osobe. U takvu Europu vjeruje i Hrvatska. Međutim, prečesto je Europa izložena labirintima partikularnih interesa.

Nerijetko se zatvaraju oči prema raznim demagogijama i ekstremizmima koji razaraju obiteljske vrijednosti i duh solidarnosti u našim zajednicama. Sve to slabi poimanje Europe i frustrira naše građane.

Mi smo Hrvati duboko svjesni esencijalne važnosti Europe kao mirovnog projekta. Jednako tako, slobodan sam iznijeti ovom prigodom, kako smo na vlastitoj koži iskusili frustracije i nemoć razjedinjene Europe, koja nije znala ili htjela zaustaviti agresiju i razaranja u svom jugoistoku početkom devedesetih. Upravo nas to povijesno iskustvo potiče da danas ovdje podržimo novu platformu Europske pučke stranke. Da podržimo i obnovljenu političku viziju solidarne i snažne Europske unije, koja će biti jaka u mjeri u kojoj će omogućiti svakom narodu u Europi da se, iznad svega, razvije u miru i slobodi. To je dakako naša zajednička zadaća, jer su osobna odgovornost i nacionalna odgovornost druga strana medalje socijalne i europske solidarnosti.

Dame i gospodo, želim ovdje odati priznanje predsjedniku EPP-a Wilfriedu Martensu, koji je Hrvatskoj dao svesrdnu potporu u obrani njene slobode i na njenom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Hvala vam, gospodine predsjedniče, i čestitam vam na vašem reizboru na čelu EPP-a, kao što čestitam i svim članovima novog vodstva stranke. Pred Hrvatskom su sada posljednji metri prije članstva 1. srpnja 2013. Nakon dugog i mukotrpnog puta, na kojima je bilo raznoraznih blokada i opstrukcija, sada smo vrlo blizu konačnom cilju.

No, do tog cilja će nas dovesti samo predani i kontinuirani rad. To smo govorili dok smo bili na vlasti i uspješno završili pregovore, to ponavljam i danas kao predsjednik glavne oporbene stranke. Međutim, ni u jednom trenutku ne dvojim da je Hrvatska zaslužila zauzeti svoje mjesto među narodima ujedinjene i slobodne Europe. Svaki skepticizam u tom pogledu bio bi ne samo neopravdan, već i fundamentalno protivan političkoj viziji koju ovdje danas potvrđujemo.

S ponosom su čelnici Europskog vijeća i Europske komisije ovih dana primili vijest o priznanju Europskoj uniji zbog osiguranja mira na kontinentu. Ostanimo stoga vjerni i njegujmo to povijesno postignuće. Što je još važnije, izgradimo zajedno europsku budućnost u kojoj ćemo blagodati mira i slobode osigurati mlađim naraštajima i onima koje dolaze iza nas. Hvala vam.

Komentirajte prvi

New Report

Close