Kapitalna ulaganja 69% veća, cijene nafte srezale dobit

Autor: Darko Bičak , 28. listopad 2019. u 22:00
Sandor Fasimon, čelnik Ine/Marin Tironi/PIXSELL

U devet ovogodišnjih mjeseci prihod najveće naftne kompanije porastao dva posto premašivši 15,5 milijardi kuna. Investicije na domaćem terenu iznosile su 1,32 milijarde, a Fasimon kaže: Počele su pokazivati rezultate.

Ina je u devet ovogodišnjih mjeseci povećala ukupne prihode za dva posto, no istodobno im je dobit pala za 36 posto.

Kako su u svojem financijskom izvješću jučer izvijestili iz ove naftne kompanije, prihodi Ina grupe su  u devet mjeseci  iznosili  16,55 milijardi kuna, dok je dobit razdoblja realizirana na razini od 679 milijuna kuna.  Pojašnjavaju da je na pad dobiti uglavnom utjecala činjenica da su se prosječne cijene nafte u ovom razdoblju smanjile.  Iz Ine ističu kako je prvih devet mjeseci ove godine bilo intenzivno investicijsko razdoblje te su im se kapitalna ulaganja povećala za 69 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 1,54 milijarde kuna, a uglavnom su potaknuta ulaganjima u rafinerijsko poslovanje. 

"Ulaganja u Hrvatskoj iznose 1,32 milijarde kuna, više nego duplo u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Omjer duga i kapitala iznosi 21 posto, uz neto dug na razini od 3,04 milijardi kuna", kažu u Ini.

Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon ističe da su intenzivna ulaganja Ine tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine počela pokazivati rezultate.  "Dovršen je remont u riječkoj rafineriji, jedan od najvećih u povijesti kompanije. Brojna poboljšanja koja su provedena tijekom remonta vidljiva su u boljoj proizvodnoj strukturi, s većim udjelom profitabilnih bijelih proizvoda. Poboljšanja će se nastaviti kroz buduće projekte, u skladu s programom Ina R&M Novi smjer 2023.

Također, povećana razina aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu rezultirala je s 23 posto većom proizvodnjom nafte u Egiptu. To je, zajedno s kontinuiranim radom na remontima bušotina u Hrvatskoj, trenutno stabiliziralo proizvodnju ugljikovodika usprkos prirodnom padu", kazao je Fasimon. Ina grupa u Hrvatskoj i regiji trenutno upravlja s 510 benzinskih postaja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close