Kapital gura svoj interes, ali država ne štiti javni

Autor: Josipa Ban,VLM , 16. lipanj 2011. u 22:00

Ugledni arhitekt komentira izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji i tvrdi da će on dovesti do pljačke

Ugledni zagrebački arhitekt i urbanist Niko Gamulin, nakon što je Udruženje hrvatskih arhitekata oštro kritiziralo Vladu, iznosi za Poslovni dnevnik svoje stavove oko izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji i prijedlogu Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama.

Tvrdite da će se Zakonom o prostornom uređenju i gradnji omogućiti najveća pljačka nakon privatizacije. Zašto?


Jednostavno zato jer su sve te površine već prodane. Tu se radi o velikim zonama koje su prije 10 i više godina seljaci prodali za malu cijenu, od 10 do 30 maraka, kao turističke zone, koje su u potpunosti ostale nerealizirane, a oni koji su ih kupili čekaju pravi trenutak da se zemljište pretvori u stambenu zonu, čime mu automatski cijena enormno raste. Sve se to događa pod okriljem države i zato je to pljačka.

Tko je kupovao te parcele?
Zna se da je Vladimir Zagorec kupovao zemljišta na Hvaru, poduzetnici i odvjetnici o čijim imenima ne bih htio govoriti, lokalni političari i župani. Kupovalo se za sebe ili za nekog drugog. Također, ovim prijedlozima se omogućuje da prostorni planovi nižeg reda ne moraju biti usklađeni s planovima višeg reda, a lokalni moćnici mogu raditi što ih je volja.

Nadate li se da se nešto još može promijeniti?
Sve ovisi o interesu jer ovdje se radi o velikom kapitalu. Sasvim je jasno da taj kapital može progurati ovaj zakon. Ovdje struka ne kontrolira stvar već je to kapital, a javni interes bi, po mome mišljenju, trebao biti pod zaštitom države, što u ovom slučaju nije.

Kako komentirate reakciju Udruženja hrvatskih arhitekata? Oštro su kritizirali te zakone.
Njihova je reakcija mlaka, ali ona takva i mora biti. Ovdje se radi samo o trgovini zemljištem, a ne o struci.

Što mislite o prijedlozima Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama?
Taj zakon nije promišljen dovoljno. Nalazimo se u predizbornoj godini a ovim se samo pokušavaju dobiti politički poeni te će ovim pokušati napuniti državnu blagajnu.

Komentirajte prvi

New Report

Close