Kanadske vlasti na zahtjev Slovenije uhitile Waltera Wolfa

Autor: Poslovni dnevnik , 20. siječanj 2015. u 21:59
Kontroverzni poduzetnik Walter Wolf

Wolf poručuje da je riječ o političkom procesu i optužuje slovenske vlasti da su “komunističke”.

Kanadske vlasti uhitile su kontroverznog 76-godišnjeg austrijsko-slovensko-kanadskkog poduzetnika Walter Wolfa zbog njegove navodne umiješanosti u aferu Patria.

Njegov bečki odvjetnik Markus Singer izjavio je da je Wolf uhićen u skladu s uhidbenim nalogom iz Slovenije. Dodao je da je njegov branjenik u kritičnom zdravstvenom stanju i da su mu kardiolozi potvrdili nesposobnost za zatvor. Singer ne želi da se Wolf, koji ima i hrvatsko državljanstvo, izruči Sloveniji, nego traži izručenje Austriji. Sudski proces u slučaju Patria u Sloveniji završio je u lipnju 2013. presudom bivšem predsjedniku vlade Janezu Janši na kaznu zatvora od dvije godine.

 

Singer

Kardiolozi su potvrdili nesposobnost za izdržavanje zatvora

Janša je osuđen zbog mita u 278 milijuna eura vrijednom poslu obavljenom 2006. Wolf je također bio optužen, ali iz zdravstvenih razloga nije sudjelovao na suđenju, pa je sud u Ljubljani potom za njim raspisao uhidbeni nalog. Wolf je uvjeren da je austrijski uhidbeni nalog "politički motiviran" i da je "tzv. afera Patria" samo izlika za njegov politički progon. Wolf tvrdi da se bori protiv komunizma i fašizma, a da su pravne strukture u Sloveniji komunističke. To nije jedini proces u kojemu Wolf izbjegava dolazak pred sud. Županijski sud u Karlovcu 2008. proglasio ga je krivim da je kao vlasnik Karlovačke industrije obuće (KIO) poticao na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Vrhovni je sud prije dvije godine ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje, ali se Wolf nije pojavio na sudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close