Kako uštedjeti na energentima: Fond daje 11 milijuna kuna subvencija

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Fond želi omogućiti građanima da troše manje energije te da koriste lokalno dostupne izvore.

Porečka gradska uprava obavještava svoje građane da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 26. lipnja objaviti javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama te će građanima biti dostupno 11 milijuna kuna. Nakon što je Fond prošle godine sufinancirao nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalice topline, ove godine je, uz navedeno, u program poticaja dodao i sunčane toplinske kolektore za zagrijavanje vode. Dostupno je 11 milijuna kuna, a građani će, ovisno o lokaciji kuće, moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

Kako piše Glas Istre, ovim programom Fond želi omogućiti građanima da troše manje energije te da koriste lokalno dostupne izvore, poput biomase, geotermalne energije ili sunca. Na taj način uštedjet će na energiji, ali i biti neovisniji o cijenama fosilnih goriva.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara. Kako bi se prijavili, građani moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće.

Komentari (3)
 • plavi05
  plavi05 9:07 26.6.2019.

  Tipičan način mješanja Fonda u slobodno tržište, što uzrokuje korupciju, nepotizam, a za slobodne građane veće cijene, veći porezi, skuplji život, skuplja energija. Rješenje ukinuti Fond i za proizvode i usluge za izgradnju OIE uvesti PDV 5% i liberalizirati prodaju viška energije.

 • istriano
  istriano 11:51 24.6.2019.

  Baš. Pokušavao sam pred nekih 4-5 godina ako se dobro sjećam. Sastanci. predavanja, kopanje po internetu, prijatelj iz Italije mi je detaljno objasnio kako je on to izveo i kako to lijepo kod njih funkcionira, pa je tu kod mene bio predstavnik jedne tvrtke iz Zagreba… i na kraju nula, zero, ništa. Naša posla.

 • Crumarix
  Crumarix 11:15 24.6.2019.

  opet nema poticaja za Fotonaponske panele…

  opet se štiti plinare i inu

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!