Kako urediti skladišne prostore malih tvrtki?

Autor: Darko Bičak , 29. rujan 2014. u 21:59
Kristina Brkić, vlasnica `In&Out Organizinga'

Male tvrtke, kojima su sjedišta najčešće u obiteljskim kućama ili stanovima, često imaju neadekvatna skladišta u garaži ili podrumu.

Veliki broj malih biznisa nastaje "u garaži", ali kako se posao razvija, sve je više problema s organizacijom radnog prostora, posebice skladišta.

Kako kaže Kristina Brkić, vlasnica i direktorica tvrtke za profesionalno organiziranje i edukaciju o organizaciji – In&Out Organizing, kad grade nove poslovne prostore mnogi vlasnici malih i srednjih tvrtki dobro procjene koliko im uredskog i proizvodnog prostora treba, no rijetki točno predvide potrebe za skladištem i uglavnom se izgradi premali prostor koji naknadno treba proširivati. "U malim skladištima često vlada nered pa se u njima snalazi samo ona osoba koja je tamo nešto odložila. Kod planiranja veličine misli se samo na skladištenje konkretnog proizvoda, a rijetko na potrošni materijal, ambalažu te arhivu. I zato skladišta postanu premala i neuredna", kaže Brkić. Dodaje da je praksa da male tvrtke, koje najčešće imaju sjedište u obiteljskim kućama ili stanovima, imaju skladište u garaži ili podrumu.

"To su uglavnom neadekvatni prostori u kojima nije moguće imati kontrolirane uvjete. O tome da se u njima teško, a često i opasno kretati ne treba ni govoriti", navodi. Osim osnovnih građevinskih uvjeta, za skladišta je bitno da imaju visinu. Radi li se o ozbiljnijem skladišnom prostoru, treba ostaviti mogućnost da se do robe dođe viljuškarom. I kod nas postoje logističke tvrtke specijalizirane za "outsourcing" skladištenje, ali mali broj manjih i srednjih tvrtki, koristi tu mogućnost.

"Ljudima je teško objasniti da im je korištenje tih usluga sigurnije i isplativije od gradnje i održavanja vlastitih kapaciteta", kaže Brkić. Što se tiče opreme za skladišta, kaže da se radi o standardnim materijalima koji se mogu naći u većim trgovačkim centrima: "Treba znati kakve nam police trebaju po pitanju širine i visine, važno je da budu čvrste, a sve police i kutije treba označiti. Manjim skladištima ne treba poseban softver, sve se može odrađivati u Excelu". 

Komentirajte prvi

New Report

Close