Kako trgovati bez velikih šokova

Autor: Zdenko Grđan , 06. srpanj 2011. u 11:10

Kako postići konzistentnost u dnevnoj trgovini na likvidnim financijskim tržištima? Velika većina tradera (investitora), kada započne trgovati na financijskim tržištima vrlo malo razmišlja o riziku, a trgovina se uglavnom odvija impulsivno i bez puno planiranja. Znanje kao osnovni preduvjet, kod većine je zapravo šturo i površno, što uvelike umanjuje šansu za preživljavanje računa (kapitala), a osobito održivi rast, tj. konzistentnost.

Prva pogreška koju većina novopečenih tradera radi jese trgovanje bez plana i bez potpunog razumijevanja risk managementa , kako jedne pozicije, tako i cijelog portfolia (više pozicija). Investicijska odluka u samom početku donosi se vrlo brzo, a analiziranje se svodi primjerice na iščitavanje odnosa pomičnog prosjeka (Moving Average) i trenutne cijene. Traži se Sveti Gral ili “tajna”, koja će Vam omogućiti da svako Vaše otvaranje bude profitabilno. Zvuči li Vam poznato? Što Vas u ovoj fazi može spasiti od brzog gubitka vašeg novca?

Prije svega to je nalog Stop Loss, nalog koji ograničava Vaše gubitke do prethodno predviđene razine – “spreman sam riskirati toliko i toliko”. Primjerice, na tržištu valuta (forex – FX), ako ste otvorili “long” poziciju na valutnom paru USD/ JPY na vrijednosti 84,00, stavili Stop Loss na 83,50, Vaš unaprijed predviđeni gubitak bit će maksimalno 50 pipseva.

Zašto je to toliko važno? Iz dva razloga: jedan je čisto matematički jer vaš Stop Loss u tom trenutku označava rizik u otvorenoj poziciji, a drugi – ne manje važan – psihološki razlog koji vam osigurava mirnoću u poziciji jer ste unaprijed pomirili sa gubitkom od predviđenih 50 pipseva. Gdje se griješi? Primjerice, ista pozicija USD/JPY bez naloga Stop Loss u trenutku izvanrednih vijesti, vi ste u kratkom roku u minusu od 100 pipseva i počnete razmišljati, ma nema veze vratit će se, a ono minus 150 pipseva

Sada Vam se ne da zatvoriti poziciju, jer je minus prevelik, a psihološki pritisak sve veći pa svi vaši postupci postaju iracionalni. Stop Loss (upravljanje rizikom) je osobina, na kojoj trebate disciplinirano raditi, a čim prije to shvatite, prije će Vaša trgovina postati profitablina. Stop los (gubitak) u osnovi ne smije biti veći od “Take Profita” (dobitka), jer vam dugoročno takvo upravljanje rizikom ne osigurava profitabilnost.

Sva tri primjera bazirana su na seriji od 10 otvorenih tradeova i uspješnosti od 50%. Prvi primjer pokazuje da na seriji od 10 otvaranja uz uspješnost od 50%, ne možemo osigurati profitabilnost. Na drugom primjeru naše trgovanje pokazuje ekvilibrij. Treći primjer jasno prikazuje da uz omjer rizik/profit 1:2 u seriji od 10 otvaranja i uspješnost od 50%, možemo osigurati profitabilnost. U trećem primjeru možemo smanjiti uspješnost otvaranja na 40% (četiri plusa, šest minusa), a naš prinos ostat će pozitivan.

Svaki uspješan trader ima svoj “trading plan” koji možemo sažeti u tri najvažnije stavke: ulaz u trade (long/short), stop loss (planirani rizik) i take profit (planirani profit). Prije svakog naloga, vrlo se detaljno analizira situacija na tržištu: iščitavaju se aktualne informacije, pregledavaju grafikoni, prate se gospodarski pokazatelji, sve se vrednuje, te se donosi odluka kupnja ili prodaja, odnosno “long ili short”. Kod donošenja odluke svakako se razmatra i potencijal pozicije – stop loss i take profit, koji se prilagođava veličini portfelja kojim se upravlja, te vremenskom horizontu u kojem se trguje.

Kod konzervativnijeg upravljanja rizicima na tržištu valuta (FX) u jednoj se poziciji ne bi smjelo riskirati više od 0,5% ukupnog kapitala, što na 10.000 USD iznosi 50 USD. Ako se radi sa mini lotom, 1 pip iznosi 1 USD, pa je max. stop loss po poziciji 50 pipseva.

Prilikom svakog tradea javljaju se jake emocije koje se reflektiraju kroz dva psihološka stanja: strah i pohlepu. Oba stanja mogu biti vrlo intenzivna, a samim time i vrlo opasna, jer utječu na kvalitetu samog tradea. Kako izbjeći emocionalnu trgovinu? Svaki bi se trader trebao vrlo striktno držati svoga plana, pa čak i po cijenu gubitka, jer važnije je naučiti ispravno postupati nego spašavati pojedini trade. Konačni rezultat je zbroj ispravnih postupaka koje ste primjenili kod svakog tradea, a oni vam dugoročno osiguravaju profitabilnost. Izbjegavati situacije u kojima se ignorira rizik odnosno pomiče Stop Loss (ili ga uopće nema), pod pretpostavkom “tržište će se vratiti”.

Tematski seminar “Kako postići konzistentnost u dnevnoj i tjednoj trgovini na likvidnim financijskim tržištima?” u organizaciji tvrtke Lucrum Adria održat će se 7. 7. 2011. u hotelu International, Miramarska 24, Zagreb. O predavanju i satnici možete se informirati na 091/5570-342, ili putem brošure koju možete skinuti sa www.lucrumadria.com. Broj polaznika je ograničen.

Komentirajte prvi

New Report

Close