Kako su se dva hrvatska grada istaknula u Europi rješavanjem urbanih izazova

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2017. u 13:47
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Osim URBACT City Festivala, gradovi dobrih praksi imaju mogućnost zagovaranja promjena na europskoj i međunarodnoj razini te davanja doprinosa provedbi Urbane agende za EU i Nove urbane agende pomoću svojih znanja i iskustava.

Lokalne vlasti mogu od sada računati na najmanje 97 dobrih praksi gradova na kojima mogu učiti i koje mogu preslikati u svoje sredine. Tih 97 praksi odabrao je URBACT, europski program za poticanje integriranog urbanog razvoja, na temelju zadovoljavanja kriterija integriranog i uključivog pristupa, dokaza pozitivnih promjena te mogućnosti njihovog preslikavanja u ostale gradove.

Dva grada iz Hrvatske ponosna su što su dobili titulu URBACT-ovih gradova dobre prakse. Njihove dobre prakse odnose se na participativno budžetiranje (Pazin) i revitalizaciju javnih prostora (Zagreb).

Odabranim gradovima dobrih praksi, uz prisustvo gradonačelnika i drugih gradskih predstavnika, bit će dodijeljene nagrade tijekom URBACT City Festivala u Tallinnu, koji će se održati od 3. do 5. listopada ove godine. Festival je jedan od najočekivanijih urbanih događaja na visokoj razini ove godine, u sklopu predsjedavanja Estonije Vijećem EU, s više od 450 predstavnika lokalnih vlasti i stručnjaka iz svih dijelova Europe. Oni će na Festivalu sudjelovati s ciljem istraživanja dobrih praksi i umrežavanja. Tijekom Festivala tajništvo URBACT-a predstavit će i novi poziv za umrežavanje gradova s ciljem preslikavanja brojnih dobrih praksi u druge gradske zajednice. Kao što kaže Adele Bucella, voditeljica odjela za projekte i programiranje u URBACT-ovom tajništvu: “Gradovima ove dobre prakse mogu biti korisne, imaju neposredne rezultate i ne zahtijevaju velika ulaganja”.

Osim URBACT City Festivala, gradovi dobrih praksi imaju mogućnost zagovaranja promjena na europskoj i međunarodnoj razini te davanja doprinosa provedbi Urbane agende za EU i Nove urbane agende pomoću svojih znanja i iskustava. Registracije za sudjelovanje na URBACT City Festivalu su otvorene na http://urbactcityfestival.eu/ Više informacija o navedenim i ostalim dobrim praksama, kao i kontakte odgovornih osoba, možete pronaći na URBACT-ovoj web stranici www.urbactgoodpractices.eu

Komentirajte prvi

New Report

Close