Kako spriječiti odljev mozgova iz Hrvatske

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2015. u 21:59
Paneli na konferenciji bili su izuzetno posjećeni

Što studenti i poduzetnici misle o odlasku mladih.

U organizaciji međunarodne studentske organizacije AIESEC, 12. studenog 2015. održana je konferencija Youth Speak Forum na temu 'Zašto ostati u Hrvatskoj'.

"Tema odljeva mozgova nešto je što je već dugo aktualno u medijima i željeli smo čuti što studenti, ali i uspješni poduzetnici imaju o tome reći. Smatramo da je bitno čuti sve strane te poslušati njihove savjete za rješavanje problema", objašnjavaju članovi organizacijskog odbora izbor teme ovogodišnjeg Foruma. Organizaciju konferencije koja je okupila oko 160 sudionika, pored pokrovitelja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Ine, podržale su i kompanije poput Coca-Cole, DHL-a Lidla, PwC-a i Plinacra, bez čije financijske, ali i savjetodavne pomoći Forum nikada ne bi zaživio.

 

Zovko

Pitanje stvaranja uvjeta za ostanak mladih iznimno je značajno

"Kroz niz aktivnosti podržavamo projekte koje provode mladi ili su usmjereni na njih. Kad je riječ o aktivnostima studentskih udruga, poput AIESEC-a, iznimno cijenimo njihovu inicijativu, proaktivnost i rad, i sa zadovoljstvom smo podržali projekt Youth Speak Foruma. Sama tema konferencije bila je razlog više, budući da je pitanje stvaranja uvjeta za ostanak mladih akademski obrazovanih ljudi u Hrvatskoj iznimno aktualno i značajno, što je Plinacro već ranije prepoznao, uključivši se u projekt 'Hrvatska pamet Hrvatskoj', istaknuo je Marin Zovko, predsjednik Uprave Plinacra, objašnjavajući razloge potpore svoje tvrtke projektu. Boris Holjevac, predsjednik studentske udruge AIESEC ističe kako mu je drago da je rad njihove udruge prepoznat od strane partnera.

Kad je riječ o Plinacru, pojasnio je kako ovo nije prvi slučaj suradnje, budući da je tvrtka prije dvije godine kao donator podržala njihov projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za tržište rada (EducOSI). "Drago mi je da su opet prepoznali naš rad i bili među tvrtkama koje su svojom sponzorskom potporom omogućili održavanje Foruma", dodao je. Uvodni govor na konferenciji održao je Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i športa, koji je  istaknuo koliko je važno razmišljati o budućnosti već u studentskim danima. U nastavku konferencije okupljeni su imali priliku slušati iskustva modne dizajnerice Aleksandra Dojčinović, Sandra Mura, suvlasnika i osnivač Bellabeata, Nikole Žinića, jednog od osnivača agencije Bruketa i Žinić OM te Božice Habajec Ivičić iz Nielsena, Igora Štefaneca iz Ikee i Davora Debrecina iz Svinaweba. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

***pa to je bar prosto ko pasuljče – kao i nekad uvest depozit kod izlaska iz države… koliko je nekad bilo? 3000 maraka? sad stavit barem 10 000 eura i još 10 000 ojra na povratku… namlatili bi love i love, mnogi ne pitaju koliko košta da kidnu odavde, proračun bi bio krcat – Hrvatska raste

Kako spriječiti odljev mozgova iz Hrvatske ?

To je bar jednostavno .

Našu djecu treba još više školovati na fakultetima za bezkorisna zanimanja kojih je puna burza nezaposlenih.

Iz Hrvatske odlaze samo oni koji su završili korisna zanimanja.


Otkad se mozgovi mogu kretati?

Od 91′

Otkad se mozgovi mogu kretati?

New Report

Close