Kako smanjiti PDV Jutarnjem, a zaobići 24 sata i Poslovni dnevnik?

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2013. u 16:01
Ministar financija Slavko Linić. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Autor teksta Ivan Hrstić u svom komentaru napominje da nije teško dokučiti kako 25000 riječi dnevno objavljuju samo najveći nacionalni dnevnici.

Prema riječima ministra financija Slavka Linića, zbog teške situacije u kojoj se nalaze hrvatske tiskovine, odlučeno je da se PDV za dnevni tisak snizi na pet posto, ali samo za opće informativni tisak koji sadrži najmanje 25 tisuća riječi autorskih novinarskih tekstova. Za ostale dnevne novine stopa PDV-a bila bi deset posto, a takvu bi sniženu stopu imali i časopisi za kulturu i umjetnost. Dakle, tjednici, dvotjednici i mjesečnici neće osjetiti olakšice, iako su relevantni, analitični i prema svim kriterijima značajni na tržištu.

Ostat će zakinuti i neki dnevni listovi kao Sportske novosti i 24 sata, čija tiraža kotira visoko za hrvatske pojmove i na svom su polju relevantni. Ostat će zakinuti i dnevni listovi s poslovnom tematikom, kao i dnevni tisak iz lokalnih sredina, od kojih neki broje i više od deset tisuća prodanih primjeraka dnevno, prenosi portal Politika plus.

Autor teksta Ivan Hrstić u svom komentaru napominje da nije teško dokučiti kako 25000 riječi dnevno objavljuju samo najveći nacionalni dnevnici, Večernji list, Jutarnji list, Novi list, Slobodna Dalmacija. "Večernji je negdje oko prosjeka od 30000 riječi. I to možda. Pa zašto onda u vladi nisu krenuli s logičnijim kriterijem, da povlasticu dobiju oni s najvećom tiražom?

Pa, naravno, zato što bi onda u taj odabrani kružok prve upale i nacionalne džepne novine – 24sata. No, problem nije samo u najtiražnijem hrvatskom dnevniku, jer ispod 18000 riječi objavljuje i Poslovni dnevnik. Zar hrvatska Vlada smatra da ni poslovne novine ne zaslužuju podršku? Nisu li poslovne novine također podrška hrvatskom gospodarstvu? Ne zaslužuju li hrvatske tvrtke jedan takav medijski servis, zvao se on Poslovni dnevnik ili Business.hr, pita se autor u tekstu koji prenosimo. 

Komentari (10)
Pogledajte sve

Naravno da se ide na ruku prijateljskim novinama.Dovoljno je pročitati subotnje kolumne Butkovića Jutarnjem npr,taj skoro otvoreno navija za Kukurikavce.
Ruka ruku mije,kako se kaže…

Luđački kriteriji luđačke vlasti. Veliki i bogati su isključeni iz zakona. NJima se opraštaju dugovi, porezi, zakonske obveze itd.
Meni ovo smanjenje PDV-a na novine sliči na pokušaj dodovravanja novinama kako bi iste njima pisale hvalospjeve i održavale ih na vlasti.
O diskriminaciji po broju riječi u tiskovinama su još jednom pokazali temeljno nepoznavanje demokratskog ustroja društva. Takva odredba mora pasti na ustavnom sudu ukoliko netko od oštećenih zatraži mišljenje suda.

Termin: “opće informativan tisak” ne postoji i je plod mašte Ministra financija, a i nevažan je, jer
SVI poduzetnici iz iste branše imaju pravo na JEDNAK PRAVNI POLOŽAJ NA TRŽIŠTU, temeljem Pravne snage Ustava RH čl.49.st.2.: “Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjena je zlouporaba monopolskog položaja određenog zakonom.”
Smanjivanje PDV-a samo nekima, teški je oblik kršenja Ustava RH, pravde, jednakosti i unošenje nove ekstremne pravne nesigurnosti među građane RH, što je, na opći užas, postala ustaljena praksa vlada u RH. Unošenje pravne nesigurnosti je, konkretan oblik zlostavljanja građana, što je također zabranjeno Ustavom čl.23.

Apsurdno stanje od apsurdne vlade u zemlji Apsurdistan. Da čovjeku za stane dah, od ovakvih licemjernih i nesposobnih političara.Jutarnji i Večernji list su se do jučer zdušno ulizivački dodvoravavali drIvi Sanaderu i KRADE-zeu danas su poluga druga Linića i njegove bratije. Novine koje su pred bankrotom treba spašavati od gladnih i osiromašenih građana,od građana po kojima te novine svakodnevno pljuju i obmanjuju javnost sa neistinama i podmetanjima. FUJ [emo_bijesan]

New Report

Close