Kako se manipulira financijskim izvještajima?

Autor: Sponzorirani članak , 10. siječanj 2014. u 13:30
Thinkstock

Financijski izvještaji najbolja su slika poduzeća prema vanjskim korisnicima – od kreditora, dobavljača, kupaca, vlasnika…

Financijski izvještaji najbolja su slika poduzeća prema vanjskim korisnicima – od kreditora, dobavljača, kupaca, vlasnika, dioničara te javnosti. O financijskim izvještajima često ovisi i cijena dionica nekog društva, visina porezne obveze, mogućnost dobivanje kredita, ulaganje investitora ili bonusi njegovog menadžmenta pa su često podložni i računovodstvenim manipulacijama.

No, da bi se na osnovu financijskih izvještaja moglo donijeti kvalitetne strateške i operativne odluke, potrebno ih je znati čitati, interpretirati i analizirati. Isto tako, potrebno je znati koji izvještaji pružaju koju informaciju, gdje ih se može pronaći te koja je uloga revizije i revizijskog izvješća u njihovom provjeravanju.

Kako bi se bolje upoznali sa svakim od tih aspekata, Poslovni centar znanja organizira jednodnevni seminar 'Razumijevanje i manipulacija financijskim izvještajima'. Polaznici seminara upoznat će se s osnovnim vrstama izvještaja te načinima njihovog korištenja, a poseban naglasak bit će na računovodstvenim greškama i manipulacijama i to kroz primjere iz prakse.

“Cilj nam je sudionicima ukazati na razlike između raznih vrsta izvještaja – financijskih, godišnjih, menadžerskih, obveznih, dobrovoljnih, eksternih i internih te ih upoznati s korištenjem javnog registra financijskih izvještaja kao i sa drugim izvorima informacija. Osim toga, želimo ukazati na računovodstvena načela čije kršenje rezultira računovodstvenim greškama i manipulacijama”, objasnila je Vlatka Sakar, ovlašteni hrvatski revizor te sudski vještak za reviziju, računovodstvo i financije te vlasnica revizorskog i vještačkog društva Antea revizija i TreningCentar. Seminar će se održati 16. siječnja u Zagrebu, a namijenjen je poduzetnicima, menadžerima, računovodstvenom i financijskom osoblju u javnom i privatnom sektoru te svima koji žele bolje razumjeti financijske izvještaje.

Polaznici seminara upoznat će se i s različitim analitičkim sredstvima i tehnikama pomoću kojih se podatci iz financijskih izvještaja pretvaraju u upotrebljive informacije relevantne za kvalitetno upravljanje i vrednovanje stanja poduzeća, kao i dijagnosticiranje poslovnih problema i njihovo rješavanje.

Želite li se prijaviti za sudjelovanje u ovom seminaru, detaljnije se informirajte ovdje.

New Report

Close