Kako pristupiti problemu kredita u ‘švicarcima’? Evo pet opcija koje se trenutno nude

Autor: Jadranka Dozan , 22. siječanj 2015. u 13:45
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kako pristupiti problemu kredita u ‘švicarcima’? Evo pet opcija.

Zaleđivanje otplatnog tečaja (6,39 kn) na 1 g. 

Opcija koju je kao kratkoročnu mjeru izabrala Vlada. Anuiteti kredita idućih godinu po tečaju prije prošlotjednog skoka tečaja CHF-a. Tečajne razlike u cijelosti idu na račun banaka. Procijenjeni učinak na kamatne prihode banaka (uz pretpostavku EUR/CHF 1:1) je njihovo smanjenje za oko 400 mil. kuna.

Smanjenje kamatne stope 

Da bi prosječna anuitetna rata CHF kredita ostala ista, pri trenutnom tečaju trebalo bi smanjiti kamatu na 0,7 posto. Relativno veći pozitivan učinak bio bi kod većih kredita (s većim preostalim dospijećem). Kamata se ne bi se više mogla znatnije spuštati. Uz zadržavanje trenutnog tečaja procijenjeni ceh za oko 0,5 mlrd.kn.  

Formiranje 'balona' odgođenih potraživanja

Dužnici također godinu dana otplaćuju anuitet po tečaju prije naglog skoka. Ali tečajne razlike (tržišni-fiksirani tečaj otplate) sele se na npr. 5 godina, u "balon", kao odgođeno potraživanje ili, u ako CHF slabi, kao smanjenje tog potraživanja. Na kraju se utvrđuje stanje i, ako ima potraživanja, odlučuje o otplati, otpisu, podjeli…

Opcije konverzije kredita

Konverzija svih kredita u kune po mađarskom modelu devizne pričuve ruši za čak 73%, na 2,9 mlrd. eura. Ako bi se isključili eurski (ravnopravnost položaja dužnika?), devizne rezerve pale bi za 30%. Konverzija CHF stambenih u eurske ne smanjuje rezerve, ali diže kamate.

Set poticaja bankama za pomoć 'slabima'

Sporazumno rješenje koje stanare ostavlja u nekretnini bolje i za banke i za dužnike. Za preugovaranje kredita, shodno današnjoj vrijednosti nekretnine i kreditne sposobnosti dužnika (u krajnjem slučaju prijenos uz dugoročni ugovor o zakupu) banke motivirati regulatorno-poreznim mjerama.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Vaš link …

“Udruga Franak: Vujčić laže i huška građane na dužnike u švicarcima”

Geenday:
želi biti najbolji svjetski bankar kao prethodnik[emo_bijesan]

istraga!!dali su se banke zaduživale u CHF-u i tko je pustio na tržište taj proizvod!dakle utvrđivanje odgovornosti!U istrazi nesmije sudjelovati nitko ko je vlasnik takvog kredita ili u bližoj obitelji da ima taj proizvod!
Siguran sam da nitko tko je u izvršnoj vlasti nema bolas[emo_zloban] da to pokrene i istjera na čistac!a to uistinu iritira[emo_bijesan]

Bezidejni Boris Vujčić prepisuje prijedloge banaka

Vaš link …

New Report

Close