Kako organizirati javnu upravu? ‘Samo znanje nije dovoljno’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. travanj 2013. u 18:33
Nenad Zakošek; Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Dubrovniku je danas završila s radom Međunarodna konferencija “Europeizacija javne uprave i javnih politika: zajedničke vrijednosti norme i praksa” na kojoj je sudjelovalo 40-tak znanstvenika istraživača iz više od deset zemalja.

U Dubrovniku je danas završila s radom Međunarodna konferencija "Europeizacija javne uprave i javnih politika: zajedničke vrijednosti norme i praksa" na kojoj je sudjelovalo 40-tak znanstvenika istraživača iz više od deset zemalja.

Ova konferencija nastavak je serije međunarodnih znanstvenih konferencija koje su organizirane 2008. i 2011. godine s ciljem jačanja i razvoja znanstvenog područja javne uprave, javnih politika i poticanje istraživačke suradnje kroz prezentiranje radova koji su poslužili za razmjenu ideja uglednih znanstvenika i stručnjaka.

Dr. Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti rekao je kako je danas vrlo jasno kako se može organizirati javna uprava. Samo znanje nije dovoljno, već je potrebna i politička volja jer u zemljama s visoko organiziranom javnom upravom postoje tendencije politizacije i političkih pritisaka.

Važnost i vrijednost ovogodišnje konferencije očituje se i u nastojanju pojačanja svijesti i razumijevanja neposrednih i posrednih učinaka europskih integracija i ulazaka u članstvo EU na strukturu i funkcioniranje javne uprave na nacionalnoj i lokalnoj razini, reformu javnog sektora, te procese stvaranja i provedbe javnih politika.

Završno predavanje danas je održala ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Trodnevni skup organizirali su Međunarodno udruženje političkih znanosti i Institut za javnu upravu, te zagrebački Fakultet političkih znanosti i Pravni fakultet. Sudjelovali su znanstvenici iz Mađarske, Grčke, Australije, Izraela, Srbije, Rusije, Njemačke, Poljske, Nizozemske, Velike Britanije, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close