Kako napisati dobar projektni prijedlog – saznajte na besplatnim edukacijama!

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2015. u 13:59
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Europski fondovi, zamišljeni su kao financijski instrumenti koji podupiru provedbu pojedine politike Europske unije u zemljama članicama.

Europski fondovi, zamišljeni su kao financijski instrumenti koji podupiru provedbu pojedine politike Europske unije u zemljama članicama. Sve češće možemo naići na negodovanje poduzetnika oko problema s apliciranjem za EU fondove. Pripremanje projektnog prijedloga dugotrajan je i složen proces koji zahtjeva vrijeme i ljudski faktor.

Stručnjaci iz Euro Grant Konzultinga, na besplatnim edukacijama Poslovnog uzleta, koje organizira Poslovni dnevnik, drugu godinu za redom u suradnji s Ministarstvom obrta i poduzetništva, održat će predavanje 22. listopada u Makarskoj (Hotel Park, Kralja Petra Krešimira IV.23) i 23. listopada u Supetru (Hotel Amor, Put Vele Luke 10) na temu Kako napisati dobar projektni prijedlog – saznajte učinkovite metode za dobivanje EU fondova.

Iako su predavanja besplatna, nužno je napraviti on-line prijavu.

Prijavu za Makarsku možete izvršiti ovdje.

Prijavu za Supetar možete izvršiti ovdje.

EU natječaji razlikuju se od projekta do projekta. Postoji niz alata, koji su na raspolaganju, kako bi se projektna ideja što kvalitetnije obrazložila, a jedan od njih je logička matrica koja predstavlja sažeti tablični prikaz cijelog projekta. U njoj se definiraju rezultati, aktivnosti, mjerljivi indikatori učinka projekta, te pretpostavke i rizici.

Jelena Simić istaknula nam je koje preduvjete mora zadovoljiti projekt da bi prošao na natječaju.

„U samom projektu treba zadovoljiti kriterije, koji su standardni za većinu natječaja, od kojih je važno naglasiti relevantnost ili drugim riječima odgovor na pitanje zašto se baš moj projekt treba financirati, koliko će on pridonijeti rješavanju problema, odnosno postizanju općeg cilja navedenog u natječaju“

„Prijavitelj projekta mora također pokazati financijske i operativne kapacitete za provedbu projekta, odnosno dokazati financijska stabilnost. Osim financijskih kapaciteta, prijavitelj treba pokazati da ima dovoljne operativne kapacitete za provođenje projekata. Dakle, treba dokazati stručnost u području iz kojeg prijavljuje projekt. Također za vrijeme trajanja provedbe, treba osigurati dodatne upravljačke kapacitete“ , nadodala je Simić.

Greške prilikom apliciranja

„Osnovna pogreška kod poduzetnika još uvijek je nedovoljno razvijena svijest o mogućnostima povlačenja bespovratnih sredstava iz EU fondova iz čega proizlazi relativno malen broj prijava. Isto se događa uglavnom zbog nedovoljne informiranosti o fondovima EU i straha da je pisanje projekta za financiranje iz fondova EU previše komplicirana misija. Površna interpretacija temeljnih dokumenata, ipak nažalost dovodi do neispunjavanja kriterija. Također, upozoravamo i na labavo poduzetničko poimanje rokova. Nadležne institucije određuju stroge termine. Ako se dokumenti ne dostave u roku, projekt otpada. U konačnici, najveća pogreška je odustajanje od daljnjih prijava, ukoliko prvi puta niste dobili sredstva. Pravilo kod natječaja je da nema odustajanja, nego treba pokušati ponovno na istom ili nekom drugom natječaju.“ ,objasnila je Simić.

Više o Poslovnom uzletu pročitajte ovdje.

Dođite i unaprijedite svoje znanje!

Komentirajte prvi

New Report

Close