Kako je prošla prva godina bez kvota

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 31. siječanj 2019. u 22:00
Prosječna cijena šećera na EU tržištu je za listopad 2018. iznosila 320 eura za tonu
, Foto: MAJA ŠANTOŠI/PIXSELL

Europska komisija osnovala radnu skupinu, Hrvatska ukazala na potrebu održivosti.

Kako bi pripremila odgovarajuće mjere poboljšanja stanja u sektoru šećera, Europska komisija (EK) osnovala je Skupinu za šećer na razini viših dužnosnika zemalja članica koja je ovaj tjedan održala prvi sastanak. Na njemu su predstavnici zemalja članica predstavili aktualno stanje u sektoru.

Hrvatska se zalaže za poduzimanje odgovarajućih mjera od strane EK kako bi ovaj važan sektor imao pozitivan učinak na stabilan dohodak poljoprivrednika, zapošljavanje u ruralnim područjima, ali i okolišni doprinos. Proizvodnja šećera u EU značajno se povećala u prvoj tržišnoj godini (2017./18.) nakon ukidanja sustava kvota u usporedbi s prethodnom godinom (2016./17.). To je dovelo do smanjenja cijene šećera u EU, u kontekstu globalnog viška šećera i niskih međunarodnih cijena. Države članice stoga su izrazile zabrinutost za ekonomsku održivost ovog sektora. Kao odgovor, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan odlučio je osnovati skupinu na visokoj razini za šećer kako bi se osigurala temeljita procjena sektora šećera na europskoj i nacionalnoj razini.

Ciljevi sastanka skupine na visokoj razini bili su da rasprave o trenutačnoj situaciju na tržištu za šećer, identificiraju ključne izazove i mogućnosti u tranziciji prema manje uređenom tržištu, istražiti i procijeniti moguća rješenja i mjere politike kojima se rješavaju pitanja država članica EU.

Od 1. listopada 2017. ne primjenjuju se više kvote u proizvodnji šećera, a tržišna godina 2017./2018. je bila prva godina u kojoj je proizvodnja šećera na razini EU postala neograničena. Trenutna situacija na tržištu šećera pokazuje kako su cijene šećera na povijesno niskim razinama, ispod referentnog praga te imaju tendenciju daljnjeg pada. Prosječna cijena šećera na EU tržištu prema podacima EK za listopad 2018. godine iznosi 320 eura za tonu.

Hrvatska stajalište iznio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdaki podsjetio na činjenicu da je položaj Hrvatske nepovoljniji od svih ostalih država članica, jer 2006. godine nismo mogli sudjelovati u programu restrukturiranja EU šećerne industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close