Kako informatika može pojednostavniti posao ljudskim resursima

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2014. u 16:36
Press foto

Koliko posao upravljanja ljudskim potencijalima može biti jednostavniji zahvaljujući informatičkoj tehnologiji, otkrio je događaj koji su organizirali tvrtka HSM informatika i Američka gospodarska komora u Hrvatskoj.

Koliko posao upravljanja ljudskim potencijalima može biti jednostavniji zahvaljujući informatičkoj tehnologiji, otkrio je događaj koji su za voditelje odjela ljudskih resursa jučer u zagrebačkom hotelu Double Tree by Hilton zajednički organizirali tvrtka HSM informatika i Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, stoji u priopćenju za medije.

Svrha događaja bila je prezentacija različitih rješenja koja se za potrebe zapošljavanja i edukacije već koriste u nizu hrvatskih tvrtki i edukacijskih ustanova. S obzirom da stručnjaci za ljudske resurse moraju potrošiti puno vremena kako bi pregledali i selektirali prijave kandidata koji se prijavljuju na oglase za posao, okupljenima je bilo zanimljivo čuti jednostavan primjer iz prakse koje je pokazao kako se vrijeme potrebno za proces selekcije može prilično skratiti uvođenjem interaktivnog obrasca u .PDF formatu. Potreba za ispunjavanjem ovog obrasca, koji se može pripremiti u Adobe Acrobatu, odbija površne kandidate koji nisu voljni niti odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja, a poslodavcu omogućuje da relativno brzim postupkom pregleda tablični prikaz najbitnijih odgovora prijavljenih i tako se posveti proučavanju životopisa tek nakon što napravi brzu selekciju najboljih kandidata.

Alat Adobe Captivate namijenjen treniranju i edukaciji postojećih zaposlenika, predstavljen je na primjeru treninga za djelatnike zračne luke. Za njih je pripremljena računalna simulacija tijekom koje moraju izabrati najbolje odgovore na pitanja koja im postavljaju nezadovoljni putnici, kako bi se i u praksi mogli dobro nositi sa sličnim situacijama. Priprema ovakvih interaktivnih edukacijskih sadržaja koji obuhvaćaju softverske simulacije, treninge ili kvizove je krajnje jednostavna, s obzirom da za nju nije potrebno znanje programiranja. Za komunikaciju i učenje na daljinu često se koristi softversko rješenje Adobe Connect, koje omogućuje educiranje i testiranje korisnika preko Interneta, uz istovremenu organizaciju sadržaja u cjelovite nastavne planove i generiranje izvještaja.

Nakon što su sudionicima događaja podijeljeni uređaji slični tokenima, zabavili su se koristeći ih kako bi putem njih odgovorili na nekoliko kviz pitanja. Osim za testiranje znanja, ovi bežični uređaji često se primjenjuju prilikom organiziranja skupština i sličnih događaja na kojima se provodi elektroničko glasovanje, čije rezultate je odmah moguće vidjeti na prezentaciji na računalu. Isti uređaji na samom događaju iskorišteni su za anketiranje voditelja odjela ljudskih resursa koji su svojim odgovorima pokazali kako im predstavljeni alati mogu znatno pomoći u radu.

„Sigurni smo da naša znanja i tehnologije mogu u značajnoj mjeri pomoći voditeljima ljudskih resursa, primarno u područjima učinkovitijeg osposobljavanja zaposlenika, selekcije kadrova te istraživanja i analize ljudskih resursa. Uostalom, iza nas je 25 godina iskustva i uspješna suradnja na mnogim projektima s cijelim nizom tvrtki i edukacijskih ustanova u regiji“ – istaknula je ovom prilikom Blaženka Urbanke, suosnivačica HSM informatike.

Komentirajte prvi

New Report

Close